ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
XXI
61. поглавље
О престолима за оне који су непоколебиво одржали исповедање Христово
 
20; 4 – И видех престоле и седоше на њих, и даде им се суд; и душе исечених за сведочанство Исусово u за реч Божију, који се не поклонише звери и лику њезином, и не примише жиг на челима својим и на руци својој; и оживеше и цароваше са Христом хиљаду година.
 
Још су светим апостолима били дати учитељски престоли, са којих су они просветили (πεφωταγωγηνται) народе. Они ће им се, према божанском обећању, дати и у будућем веку, ради суда над онима који су одбацили проповед Еванђеља, као што о томе говори Давид: Тамо изиђоше племена, племена Господња, сведочанство Израиљево, да се исповедају имену Господњем; јер тамо су постављени престоли за суд, престоли у дому Давидовом (Пс. 122; 45). И осталим светим мученицима, пострадалима за Христа, и свима који су одбацили духовну звер и ђаволско жигосање или изображење његовог отпадништва, даће се суд, тј. власт да суде којом су они и до сада судили демонима, јер се и до свршетка овог века прослављају са Христом, поштовани од побожних царева и кнежева и испољавајући од Бога им даровану власт против демонског деловања и сваке телесне болести. Да су ђаво. антихрист и лажни пророк једнаки један другом како по имену, тако и по дејствима, види се и отуда што сваки од и.их носи назив звери. Зато се сатана или аждаја изображава са седам глава, десет рогова и са десет круна, док се и антихрист или звер која излази из мора приказује на сличан начин. Лажни пророк испољава исту силу, ум, делање и вољу за погубљењем обманутих, као и они. Они, који избегну ту пропаст цароваће, како је раније речено, са Христом, до Његовог Другог доласка, када ће задобити још више обећања Божијих.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу