ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
31. поглавље
О томе како ће васкрснути два пророка, која је убио антихрист
 
11; 11 – 12 – А после три и по дана уђе у њих дух живота од Бога, и стадоше на ноге своје, и страх велики обузе оне који их гледаху. И чуше силан глас са неба који им говори: Узиђите овамо! И узиђоше на небо на облаку…
 
Будући да су били мртви онолико дана колико су година пророковали, они ће се поново узнети на небо у владарској кочији, тј. у облаку, на страх и запрепашћење (καταπληξις) оних који то буду гледали.
 
11; 12 – 13 – …u видеше их непријатељи њихови. И у онај час би земљотрес велики, и паде десети део града, и погибе од земљотреса седам хиљада имена људских.
 
У онај час би земљотрес велики: можда ће се тада десити и стварни земљотрес. Сматрамо да у духовном смислу то означава прелазак колебљивих (των σαλευωμενων) ка чврстини и поузданости. Падање десетог дела града означава пад безбожништва које се није уразумило узношењем (“отимањем”) пророка, мада ће неки бити спасени. Седам хиљада погинулих указује на оне који су везани за време садашњег живота, мерено помоћу седам дана, и који не очекују осми дан, тј. дан васкрсења. Они ће у геени огњеној бити убијени другом смрћу, тј. вечним мучењем. То може значити и да ће бити 7000 Јевреја који ће поверовати у антихриста и покорити му се.
 
11; 13 – 14 – а остали се уплашише и дадоше славу Богу небескоме. Зло друго прође; ево зло треће долази брзо.
 
Када безбожници буду кажњени и кад се прославе мученици Христови, они што су достојни спасења величаће Бога. За другим злом ће, каже, кроз седму трубу доћи и треће.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу