НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
IX
25. поглавље
О четвртом ангелу и помрачењу светила
 
8; 12 – И четврти ангео затруби, и ударена би трећина сунца и трећина месеца и трећина звезда, тако да се помрачи трећина њихова, и да трећина дана не светли, такође и ноћи.
 
Мислимо да је то слично ономе што је о сунцу и месецу речено код Јоила (Јоил 2; 10) и да је већ одређено Господаревом одлуком о свршетку. Понављамо да трећи део светила и звезда указује на трећи део трајања дана и ноћи. Отуда видимо да недаће, које Бог наведе у то време неће бити неублажене јер ће, допустивши да се помрачи само трећина времена, у преосталом и већем делу наставити да тајанствено позива на покајање. Зар је уопште и могуће поднети пуну, неразблажену (ακρατον) чашу гнева Божијег?
 
8; 13 – И видех и чух једнога орла (у грчком тексту: ангела, у лат. верзији: орла) где лети посред неба и говори снажним гласом: Авај, авај онима који живе на земљи од осталих гласова трубних оне тројице ангела који ће тек затрубити.
 
Речима: Авај, авај онима који живе на земљи указује се на сажаљење (састрадање) и човекољубље божанских ангела. Подражавајући Бога (θεομιμητως), они жале због кажњавања грешника, а још више због оних које ни казне не могу поправити. На њих се посебно односи реч „авај“ јер, живећи на земљи, они мисле само о земаљском, удишући прах земаљски уместо мира које је на нас изливено. За оне који имају обитавалиште на небесима, несреће и страдања бивају узрок задобијања неувелих венаца и награда.

2 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *