ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
56. поглавље
О песмопојању светих и тројаком “алилуја” које они певају приликом разарања Вавилона
 
19; 1 4 – И после овога чух као глас силни народа многога на небу где говори: Алилуја! Спасење и слава и част и сила Богу нашему, јер су истинити и праведни судови Његови, што осуди блудницу велику, која поквари земљу блудом својим, и освети крв слугу својих од руке њезине. И поново рекоше: Алилуја! И дим њезин дизаше се у векове векова. И падоше двадесет u четири старешине и четири жива бића, и поклонише се Богу који седи на престолу говорећи: Амин! Алилуја!
 
“Алилуја” значи Божанско прослављење (θειον αινον) а “амин” – уистину, да буде. Ангелске силе, заједно са равноангелским људима, то певају три пута Триипостасном Богу – Оцу, Сину и Светом Духу, Који се осветио (εξεδικησε) за крв слуга Својих проливену у Вавилону и кажњавањем његових житеља прекинуо грех. Речи: и дим њезин дизаше се у векове векова указује или на то да казне неће бити заборављене, или да ће се они, који су делимично претрпели казну, у мањој мери (умереније, грч. μετριωτερος), иако вечно, мучити и у будућности.
 
19; 5 – И од престола изиђе глас који говори: Хвалите Бога нашега све слуге Његове, и који Га се бојите, мали и велики.
 
Божији престо су херувими и серафими, који заповедају да Му певају не само велики него и мали у добрим делима (εν κατορθωμασι), сразмерно са силом свакога. Ја мислим да ће преминули младенци, малени по свом узрасту и недорасли, васкрснути као велики и да ће прослављати нашег Творца, Бога.
 
19; 6 – 7 – И чух као глас народа многога, u као глас вода многих, u као глас громова силних где говоре: Алилуја! Јер се зацари Господ Бог Сведржитељ. Радујмо се и веселимо и дајмо славу Њему, јер дође свадба Јагњетова…
 
Глас народа… и вода многих и громови показује звучност (громогласност, продорност, грч. το διαπρυσιον) песмопојања свих безбројних ангелских и небеских сила, како су неки тумачили воду која је изнад небеса (Пс. 148; 4). Заједно са њима, Створитеља прославља васцели сабор и пуноћа праведних. Господ Исус Христос се кроз Своје човекољубље зацарио над онима којима је раније природно владао као Творац. Он ће царовати са влашћу која доликује Цару и Судији. Свадба Јагњетова је савез (сједињење, συναφεια) Христов са Црквом, чији су утемељивачи (устројитељи, грч. αρμοσται) били божанствени апостоли, подаривши јој духовни залог као оној која ће једном задобити чисто и истинско сједињење “лицем к лицу”.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу