ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
60. поглавље
О томе да је сатана од распећа Христовог свезан до свршетка света и о хиљаду година
 
20; 1 – 3 – И видех ангела где силази с неба, који имаше кључ од бездана и ланац велики у руци својој. И ухвати аждају, стару змију, која је ђаво и сатана, и свеза је на хиљаду година. И баци је у бездан, u закључа u запечати над њом, да више не вара народе, док се не наврши хиљаду година; после тога треба да буде одрешена на кратко време.
 
Овде се говори о збацивању ђавола које се догодило у време страдања Господњег. Када је њега, који је себе сматрао моћним (ισχυρος), свезао свемоћни (досл. моћнији, ισχυροτερος) Христос, Бог наш, и избавио нас, који смо били његов плен, из његових руку, осудио га је да буде бачен у бездан (αβυσσρος). Да је он заиста био свезан сведочи искорењивање идолопоклонства, рушење идолских храмова, укидање крвних жртава и васељенско распростирање и познање божанске воље. Велики Иринеј каже да је по доласку Христовом ђаво по први пут дознао да је осуђен на бездан и геену огњену. Због тога се, можда, оно што је раније речено може, како ја мислим, схватити као Христова осуда ђавола. Тиме што ову осуду извршава ангео, показано је да се ђаво не може супротставити Богу јер је слабији чак и од ангела и узалудно је устајао против власти Онога, Који влада над свима. Ужем је, ради нашег разумевања, названо дејство којим је свезана и спутана његова моћ. Било би разумније да се хиљаду година не схвати као управо толики временски период, него да се сматра или за много година, или за целовит број, јер се исто тако тумаче и оне хиљаде које помиње Давид: Опомиње се до века завета Свога, речи коју заповеди хиљадама нараштаја (Пс. 105; 8). Тај број уопштено може означавати много година, како би се у читавом свету проповедало Еванђеље и укоренило семе побожности (τα της ευσεβειας οπερματα). Он може означавати и једноставан потпун број зато што смо, оставивши у њему детињи начин живота, живот под законом, призвани за човека савршена, у пуноћу мере раста Христовог. Према томе, хиљаду година означава време од ваплоћења до доласка антихристовог. Да ли је тако како смо ми протумачили, или је речена хиљада година десет пута по сто (година) како неки мисле или чак и мање од тога, познато је само Богу, Који једини зна до ког је времена нама корисна Његова дуготрпељивост и трајање нашег живота. Када се сврши то време, антихрист ће узбунити читаву васељену, носећи у себи дејство злоначалног (αρχεκακου) велијара и изливајући његову отровну злобу, јер му је позната неминовност његове казне. Нека нас свемилостиви Бог спасе од дела његових, нека нас избави од казни припремљених њему и ангелима његовим, учинивши нас причасницима вечних добара, припремљених онима који су пролили крв због непокоравања ђаволу. Богу припада милост према онима који се у Њега надају, а од свих сила ангелских и оних који на земљи живе нека буде благодарност и поклоњење Христу са Оцем и живототворним Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу