ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
51. поглавље
О томе да сe изливањeм шесте чаше источним царевима огвара пут преко Еуфрата
 
16; 12 – И шести изли чашу своју на велику реку Еуфрат; и пресахну вода њезина, да сс приправи пут царева са истока сунчевога.
 
Према допуштењу Божијем, река Еуфрат може да пресахне како би незнабожачки цареви прешли преко ње и истребили један другога и људе који ће се покренути из скитских области – из места Гога и Магога, како о томе даље каже Откривење. Можда ће и антихрист – који ће потећи од јеврејског народа, из источног дела персијске земље где се налази племе Даново – са другим царевима и велможама који су стекли царске титуле (“царско име”) прећи Еуфрат и нанети људима телесну и душевну смрт – једнима због трпљења и вере, а другима због слабости и недостатка одважности.
 
16; 13 – И видех где из уста аждаје и из уста звери и из уста лажног пророка излазе три нечиста духа као жабе;
 
Тиме што је видео три нечиста духа како излазе из ове тројице он показује да се посебно помиње ђаво као аждаја, антихрист као звер и лажни пророк као неко ко је различит од њих. Из њих, каже, излазе три духа слична жабама, услед њихове затрованости, нечистоте, искварености и склоности лукавих духова ка прљавим насладама. Заповестима ђавола, антихриста и лажног пророка, означеним у виду уста, они ће људима показати лажна знамења и чуда, како ћемо дознати из даљег текста.
 
16; 14 – Јер ово су духови демонски који чине чудеса и одлазе царевима целе васељене да их скупе на бој за Дан онај велики Бога Сведржитеља.
 
Лажна знамења (ψευδη σημεια) која ће чинити демони, подстаћи ће оне, који у њих поверују, на битку против великог и пресветлог дана Бога Сведржитеља, Судије живима и мртвима. У тај дан ће богоборци (θεομαχοι), будући сасвим поражени, бескорисно зајецати оплакујући своје раније заблуде.
 
16; 15 – 16 – Ево, долазим као лопов, благо ономе који бди и који чува хаљине своје, да не ходи наг и не виде срамоту његову. И сабра ux на место које се јеврејски зове Армагедон.
 
Бдети (γρηγορειν) и чувати хаљине своје значи бити будан (επαγρυπνειν) у погледу добрих дела која светима служе као одећа; онај ко их не буде имао биће постиђен као да је обнажен и испуњен срамотом. Армагедон означава расецањеили расеченога. Народи које ђаво сабере и доведе на то место биће побијени, јер се он радује људској крви. Отуда је такође јасно како је погубна лишеност одежде врлина (досл. обнаженост од одежде врлина), јер и из еванђелске приче знамо да су они, који их нису имали, били избачени из ложнице (в. Мт. 22; 13), а такође и из апостолових речи у којима он, размишљајући о непропадљивости, каже: Тако да се и обучени не нађемо наги(2. Кор. 5; 3), тј. без добрих дела. Зато ћемо усрдно преклињати нашег Господа да Он још овде опере одежде наше душе како бисмо, по речима Псалмопојца, били бељи од снега(Пс. 50; 9), да не бисмо зачули: Пријатељу, како си ушао овамо без свадбеног рухаи свезаних руку и ногу били бачени у таму најкрајњу (в. Мт. 22; 12 – 13), него да, по премудром Соломону, имајући увек светле одежде и носећи блиставе светиљке врлинског живота, украшене сажаљењем, уђемо у небеску ложницу заједно са чистим и непорочним светим Жеником наших душа – Христом. Њему са Оцем и Светим Духом доликује слава, моћ и част сада и увек и у векове векова. Амин.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу