ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
69. поглавље
O томе да је Христос Бог пророка и Владика ангела
 
22; 6 – И рече ми: Ове су речи верне и истините.
 
Верне су и истините стога што их изговара сама Истина. Указујући ба све виђено и протумачено као да је дато кроз ангела, сада већ говори у своје име.
 
22; 6 – И Господ Бог светих пророка посла ангела својега да покаже слугама својим шта ће бити ускоро.
 
Ако је Бог пророка Христос, Који је послао Свог ангела да би слугама Својим показао будућност кроз блаженог Јована који је созерцавао ово виђење (οπτασια), онда је очигледно да се претходне, односно уводне, речи апостола, где се каже да је Откривење дато Сину у виду домостројитељског снисхођења, односе на Његову људску природу. Зар је могуће да Бог пророка, Који у својству служашчих духова шаље ангеле да би Својим слугама открио будућност, не зна ни дан ни час свршетка и тек их сада сазнаје од Оца, Он, Који као Бог поседује ризнице тајне премудрости и знања? Еванђелиста наставља да говори у Његово име:
 
22; 7 – И ево долазим ускоро; Блажен је који држи речи пророштва књиге ове.
 
И други пророци имају обичај да сами износе Божије заповести. Речи “долазим ускоро” указују или на краткотрајност садашњег времена у поређењу са будућим или можда на неочекиваност и брзину смрти сваког човека, јер одлазак са овог света представља пресељење за сваког човека. И како је непознато “у који ће час доћи лопов”, заповеђено нам је да бедра наша буду опасана и светиљке запаљене(Лк. 12; 35) животом по Богу и обасјавајући ближње. Зато ћемо се скрушеног срца непрестано молити Богу да нас избави од прогонитеља, а када нас покоре, нека ангели који примају наше душе, њих не затекну неспремне, да је непријатељ не ишчупа… а нема ко да је избави(Пс. 7; 2), како душа сваког човека, спутана оковима овоземаљских дела, не подносећи раздвајање од њих и узалудно им се враћајући, када буде присиљена ангелима да их по Божијој заповести напусти, не би оплакивала бескорисно занемаривање протеклог времена. Певајући непрестано песму Давидову Припремих се и не смутих се да чувам заповести Твоје (Пс. 118; 60), зачујмо као награду за њу испуњење речи Божије: Слуго добри и верни, у маломе си био веран, над многим ћу те поставити; уђи у радост Господара својегa(Мт. 25; 21). Са Њим доликује слава, част и моћ Оцу са Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу