ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
36. поглавље
О седмоглавој и десеторогој звери
 
13; 1 – И стадох на песку морскоме, u видех звер где излази из мора, која имаше десет рогова и седам глава, и на роговима њезиним десет круна, и на главама њезиним имена хулна.
 
Неки су сматрали да је ова звер нека сила нижа од сатане, али која има власт над осталим демонима, а да је онај који после ње излази из земље – антихрист. Свети Методије, Иполит и остали сматрају ову звер за самог антихриста који излази из многометежног и снажно потресаног бурама житејског мора. Десет рогова са крунама и седам глава указују на истоветност ђавола са антихристом (јер се то и раније повезивало са њим), али истовремено и на поделу земаљског царства у последња времена на десет царстава и на седмо царство које одговара овом свету, који се мери помоћу седам дана и дели, како ће се даље видети, на седам периода. Због тога се сатана, који у њему дејствује (ενεργων εν αυτω), и назива кнезом овога света. Његово хулно име види се на његовим главама, тј. на његовим помагачима. Они нису престајали да хуле на Бога од постања света па све до појаве великог и побожног Константина после кога су, хулећи на Бога, дошли Јулијан (Отпадник, Апостата) и Валент.
 
13; 2 И звер коју видех бејаше слична рису, и ноге јој као у медведа, и уста њезина као уста лава.
 
Рис означава грчко, медвед – персијско, а лав – вавилонско царство. Над њима ће владати антихрист. Дошавши као римски цар, он ће уништити њихову власт када види њихове глинене прсте који, опет, означавају слабост и колебљивост царства подељеног на десет делова.
 
13; 2 – И даде јој аждаја силу своју и престо свој и власт велику.
 
Сатана, та духовна змија, дао је антихристу сваку власт и силу у лажним знамењима и чудима, како би погубио колебљиве.
 
13; 3 – И видех једну од њених глава као на смрт заклану, и њезина смртна рана излечи се.
 
Речи: Видех једну од њених глава као на смрт заклану указују на то да ће неко од његових кнежева, усмрћен посредством антихристовог чаробњаштва, услед људске заслепљености бити лажно приказан као васкрснут. Тако је учинио и Симон маг, којег је разобличио врховни апостол Петар. Ово можда указује и на то да ће Римско царство, за које ће изгледати да је пропало услед поделе, под једноначалном (монархијском) влашћу антихриста, сличног цезару Августу, поново постати снажно.
 
13; 3 – 4 – И cвa земља дивећи се пође за звери, и поклонише се аждаји која даде власт звери. И поклонише се звери говорећи: Ко је као звер? Ко може са њом ратовати?
Задиви се cвa земља – чудо, које ће лажно приказати антихрист, биће приписано ђаволу који у њему дејствује, Кроз њега ће се поклањати и аждаји; духовно ослепелима он ће изгледати као васкрситељ мртвих и извршилац чуда.
 
13; 5 – 6 – И дана јој бише уста која говоре охоле речи и хуљења, и даде јој се власт да злотвори четрдесет два месеца. И отвори уста своја за хуљење на Бога, да хули Име Његово, u дом Његов, u оне који станују на небу.
 
Четрдесет два месеца показују да ће, по допуштењу Господњем, (звер) три и по године имати власт да хули на Бога и да наноси зло светима. Дом (скинија) Божији јесте обитавање Бога Логоса у телу, тј. ваплоћење и починак у светима, на које ће звер, исто као и на ангеле, управити своје хуљење.
 
13; 7 – 8 – И дано јој бu да ратује са светима и да победи; и дана јој би власт над сваким родом и народом и језиком и племеном. И поклонише се њој сви који живе на земљи, чије име није записано у Књизи живота Јагњета закланога од постања света.
 
И дана му бu власт над сваким језиком и племеном – он ће своју власт употребити против сваког народа и племена, али ће владати једино над онима чија имена нису записана (ου γεγραπται) у Књизи живота.
 
13; 9 – 10 – Ако ко има ухо нека чује. Ко у ропство одводи, у ропство ће отићи. Ко мачем убија, треба и он мачем да буде убијен. Овде је трпљење и вера светих.
 
Ко у ропство одводи, у ропство ће отићи. Свако ће добити плату која одговара његовим делима; тако ће оне који смишљају зло ближњима заробити ђаво и биће изложени душевној смрти од сатанског мача јер, као што каже апостол Петар, од кога је ко побеђен томе и робује (2. Петр. 2; 19). Они који одрже неоскрнављену веру и чврсто трпљење у искушењима неће бити избрисани из Књиге живота. Нека нас свемилосрдни Бог удостоји да будемо њихови заједничари и ми, који страдања садашњег живота сматрамо ништавним у поређењу са славом која ће се открити светима и да одважно (ανδρειως) прођемо тесним путем да бисмо на његовом крају у будућем веку пронашли славу, починак и (душевну) ширину (ευρυχωρια) и зацарили се са Христом. Њему са Оцем и Светим Духом доликује свако благодарење и поклоњење, сада и увек и у векове векова. Амин.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу