ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
32. поглавље
О седмој труби и о Светима који прослављају Бога Суда који ће наступити
 
11; 15 – 18 – И седми ангео затруби, и настадоше громки гласови на небу који говораху: Постаде царство света Царство Господа нашега и Христа Његовог, и цароваће у векове векова. И двадесет u четири старешине, који седе на престолима својим пред Богом, падоше на лица своја и поклонише се Богу, говорећи: Благодаримо Ти, Господе Боже Сведржитељу, Који јеси, и Који беше, и Који долазиш, што си примио силу Своју велику и зацарио се. И незнабошци се разгневише…
 
Овде се поново говори о томе да свети ангели и људи равноангелског живота узносе благодарење Богу јер је ради нас, као човек, благоволео да прими Царство које је, као Бог, поседовао од почетка и што је, као дуготрпељив, најзад послао казну на неверне незнабошце разјарене тим новим и чудним учењем (προσφατω καο ξενη διδαχη). Због тога даље каже:
 
11; 18 – … и дође гнев Твој и време да се мртвима суди, и да се џаде плата слугама Твојима, пророцима и светима и онима који се боје Имена Твојега, малима и великима, и да се погубе они који кваре земљу.
 
Указује се на време васкрсавања мртвих, када ће се свакоме дати плата у складу са његовим делима. Под пророцима, светима и онима који се боје Бога треба подразумевати три реда (ταγματα) људи: они који дају род једни по сто, а једни по шездесет, а једни по тридесет (в. Мт. 13; 10), док је за апостоле приуготовљен превасходни удео и устројено дванаест престола. Мислимо да се малима и великима називају или мањи и већи светитељи или су пак мали грешници, презрени у будућем веку, а велики – праведници.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу