ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
66. поглавље
О томе шта је рекао Онај Што седи на престолу
 
21; 5 – 6 – И рече Онај Што седи на престолу: Ево све чиним новим. И рече ми: Напиши, јер су ове речи верне и истините. И рече ми: Сврши ce! Ја сам Алфа и Омет, Почетак и Свршетак.
 
Те су речи истините јер их изговара сама Истина и познају се по делима, а не у символима. – Христос, први по Божанству и последњи по човечанству, који Својим промислом обухвата све, од прве бесплотне твари до људи.
 
21; 6 – Ја ћу жедноме на дар дати са извора воде живота.
 
Он обећава да ће жедном правде дати благодат живототворног Духа, за коју је у Еванђељима обећао да ће је ниспослати онима што у Њега верују. Даће је бесплатно или стога што страдања садашњег времена нису ништа према слави која ће нам се открипш (Рим. 8; 18) или пак стога што се она, по човекољубљу Дароватеља, не може добити за богатство (новац) него искључиво за добра дела.
 
21; 7 – Који победи наследиће све ово, и бићу му Бог, и он ће Ми бити син.
 
Онај ко победи у бици са невидљивим демонима добиће та блага онда када постане син Божији и када се буде наслађивао духовним задовољствима.
 
21; 8 – А страшљивима и невернима и нечистима и убицама и блудницима и врачарима и идолопоклоницима и свима лажама њима је удео у језеру које гopu огњем и сумпором, што је друга смрт.
 
Желећи наше спасење, Бог доброчинствима и патњама управља и обраћа сваког човека ка наслеђивању вечних добара, предочавајући нам светлост небеског Јерусалима и таму и ужасе геене како бисмо, док је време, чинили добро или зато што прижељкујемо вечну славу, или из страха од бесконачног срама. Зато је о одбаченима, страшљивима и слабима у борби са ђаволом речено да ће бити осуђени на другу смрт. – Умилостививши добрим делима Дароватеља милости, Који не жели смрт грешника него његово преобраћање, нека и ми задобијемо Његове дарове, не заслуживши их речитим поукама, него делима и страдањима, јер је од Њега било довољно само обећање добара и одвраћање од зла да би затим били или кажњени или удостојени почасти они који су заслужили казну или почаст. Он је, поред свега тога, благоизволео и да пострада за нас, како се не би могло рећи да је у циљу нашег оздрављења и поправљања (ιατρεια και επανορθωσις) Он нешто занемарио. Зато нећемо узалуд примати благодат Божију, него ћемо кроз преобраћање, доброчинства и добра дела достићи обећана блага у Христу, Господу Богу нашем, Којем нека је са Оцем и живототворним Духом слава и моћ сада и увек и у векове векова. Амин.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу