ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

 

ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
 

 
48. поглавље
О томе да се од трећег зла реке претварају у крв
 
16; 4 – 6 – И трећи ангео изли чашу своју на реке и на изворе водене; и постаде крв. И чух ангела вода који говори: Праведан си Ти, Који јеси и Који беше, и Свети, што си ово судио; јер пролише крв светих и пророка, и крв си им дао да пију јер су заслужили.
 
И отуда је очигледно да су над стихијама, како је поменуто раније, постављени ангели, међу којима један. који управља водама, хвали Бога због тога што је послао доличну казну на грешнике и што је онима, чије су се руке зацрвенеле од крви светих, дао да пију крв. Овим се показује и то да ће многи, чврсти у вери, удостојивши се у то време пророчког дара, бити побијени од стране ђавољих слугу, или да ће им у томе помагати и каменосрдни Јевреји, који одбацују проповед божанских пророка и оправдавају (δικαιουντας) њихово убијање, као што је о њима рекао и Господ да зидајући гробнице пророцима, одобравају њихово убијање (в. Лк. 11; 47 – 48).
 
16; 7 – И чух жртвеник где говори: Заиста, Господе Боже Сведржитељу, истинити су и праведни судови Твоји.
 
Жртвеник понекад означава Христа – јер се у Њему и кроз Њега Оцу приносе словесне паљенице и живе жртве, какве су нас апостоли научили да приносимо (в. Рим. 12; 1; Јевр. 13; 15). Понекад се тако именују и ангелске силе, које узносе наше молитве и духовне жртве, јер су сви они духови на служење онима који ће наследити спасење (Јевр. 1; 14). Тако се, каже он, из овог служебног жртвеника зачуо глас, хвалећи праведност Суда Божијег, који превазилази (υπερβαινει) сваки ум и реч. Осим тога, и из еванђелских списа знамо да се разумне (умне, духовне) силе радују и веселе због спасења оних који су се преобратили кроз покајање и тугују због њиховог скретања са истинитог пута, благодарећи Богу због кажњавања преступника Божијих заповести не би ли тако макар делимично (преступници) задобили опроштај грехова. Постарајмо се да им нашим преобраћањем донесемо радост и ликовање. Размишљајмо о томе да нас божанствени ангео, који прати свакога од нас, поучава неком неизрецивом речју и руководи у нашим поступцима, а својим умом као да беседи (προσομιλουντα) са нашим умом. Због оних који слушају његове савете он се радује, док се, подражавајући Бога, жалости због оних који их преступају, као што знамо из душекорисних (ψυχωφελων) повести. Када је једном неки човек, обузет мноштвом грехова пошао у цркву, ангео га је, ожалошћен и огорчен, издалека пратио; човек је обећао да ће се обратити, напустити претходни живот и поправити се пред Дароватељем милости. При изласку из цркве, ангео је ишао напред, а лукави демон, који се раније радовао, а сада био посрамљен, следио их је оставши далеко иза њих. Нека наш живот у Богу буде на посрамљење демона и на радост ангела, да бисмо, ликујући заједно са њим, гласом радости и исповедања (Пс. 42; 4) заблагодарили за победу над лукавим силама Христу Богу нашем, Којем са Оцем и Светим Духом доликује слава, сада и увек и у векове векова. Амин.

4 Comments

  1. Hvala vam puno na ovom tumačenju već duže vrijeme trazim tumacenje novog zavjeta srpske pravoslavne crkve po internetu iako sam ga pročitao 4 puta do sada još uvijek nisam sve razumio :'(

  2. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  3. Бранислав

    Хвала Господу