TUMAČENJE OTKRIVENJA

 

TUMAČENJE OTKRIVENJA
 

 
8. poglavlje
O onome šta je otkriveno angelu Filadelfijske crkve
 
3; 7 – I angelu crkve u Filadelfiji napiši: Tako govori Sveti, Istiniti, koji ima ključ Davidov, koji otvara i niko neće zatvoriti, i koji zatvara i niko neće otvoriti.
 
Ključem Davidovom nazvano je carstvo Njegovo, jer je ključ simvol vlasti. Ključ za Psaltir i za svako proroštvo jeste Duh Sveti Koji otvara riznice znanja. Prvi ključ Hristu pripada po Njegovoj čovečanskoj prirodi, a drugi po bespočetnom božanstvu. To, što se u nekim starim spisima umesto „Davidovog ključa“ navodi „ključ od pakla“ svedoči o Hristovoj vlasti nad životom i smrću. On je svet i istinit kao istinska svetinja (dosl. kao svetinja po samome sebi, αυτοαγιωσυνη) i samobitna (αυτοουσιωδης) istina.
 
3; 8 – Znam dela tvoja: evo, otvorio sam vrata pred tobom koja niko ne može zatvoriti; jer malo snage imaš, a održao si Moju reč i nisi se odrekao imena Mola.
 
Iz gorenavedenog saznajemo da je ovaj grad bio neznatan po svojoj veličini ali silan po veri, zbog čega se i kaže: Znam dela tvoja, tj. pohvaljujem ih. U tom smislu je i Mojseju rečeno: Znam te po imenu (Izl. 33; 15). Otvorio sam pred tobom dveri poučne propovedi koje iskušenja ne mogu zatvoriti. Dovoljno mi je tvoje prinošenje (προθεσις) i ne zahtevam ono što prevazilazi tvoje snage (τα υπερ δυναμιν).
 
3; 9 – Evo dajem ti iz sinagoge satanine one koji govore da su Judeji a nisu, nego lažu; evo učiniću da oni dođu i da se poklone pred nogama tvojim i da znaju da te Ja ljubim.
 
Dajem ti iz sinagoge satanine – kao nagradu (platu) za ispovedanje Moga Imena dobićeš preobraćanje i pokajanje Judeja koji će pasti pred tvoje noge, preklinjući da ih privedeš k Meni i za Moje prosvetljenje, postavši Judejima („judejstvujućima“) u tajnosti srca, a ne javno.
 
3; 10 – 11 – Zato što si održao moju zapovest o trpljenju, i ja ću tebe sačuvati od časa iskušenja koji će doći na vasceli svet da iskuša one koji žive na zemlji. Dolazim uskoro; drži što imaš, da niko ne uzme venca tvoga.
 
Časom iskušenja nazvani su progoni hrišćana od strane tadašnjih bezbožnih rimskih vladara koji su uskoro usledili, i obećano je da će se ovaj grad izbaviti od njih. Možda se misli i na vaseljenski progon verujućih od strane antihrista pred svršetak vremena. Gospod obećava da će one koji Ga ispovedaju osloboditi toga uznoseći ih iz ovozemaljskog života kako ne bi trpeli iskušenja koja prevazilaze njihove snage. On dobro kaže: Dolazim uskoro, jer je i u Evanđelju rečeno da će Gospod doći odmah po nevolji tih dana (Mt. 24; 29). Usled toga On upozorava da riznica vere ostane neopljačkana, kako niko ne bi izgubio venac trpljenja.
 
3; 12 – Onoga koji pobedi učiniću stubom u hramu Boga moga i više neće izići napolje…
 
Uistinu je rekao da će pobednika učiniti stubom u hramu Boga moga, jer se onaj ko pobedi protivničke sile smatra stubom i tvrđavom Crkve, imajući u njoj, po rečima božanstvenog apostola, nepomičan temelj (v. 1. Kor. 3; 11; Efes. 2; 20, 1. Petr. 2; 6).
 
3; 12 …i napisaću na njemu Ime Boga moga, u ime grada Boga moga, novoga Jerusalima, koji silazi s neba od Boga moga i novo Ime Moje.
 
Napisaću na njemu Ime Boga moga – urezaću, kaže, na srce takvog stuba poznanje božanskog Imena i višnjeg Jerusalima, kako bi duhovnim očima video njegovu lepotu i novo Ime Moje koje će sveti poznati u budućem veku. Reči Boga moga izrekao je o Ocu kao Onaj Koji je radi nas, ljudi, nepokolebivo postao telo. Jerusalim silazi sa neba, budući da božansko poznanje, počevši od angela, mi dostižemo samo putem svog sjedinjenja sa njima kroz našu zajedničku glavu, Isusa Hrista.
 
3; 13 – Ko ima uho neka čuje šta Duh govori crkvama.
 
Molićemo se da i mi zadobijemo takvo uho.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  2. Branislav

    Hvala Gospodu

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.