ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ

ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ

ПОМИЊАЊЕ ИЗ ДИПТИХА И ПРОЗБЕНА ЈЕКТЕНИЈА

На заједницу Светога Духа

Свештеник, приклонивши главу, моли се тихо:
Теби поверавамо сав живот свој и наду, човекољубиви Владико, и молимо Те, и призивамо, и преклињемо: удостој нас да се причестимо небеским твојим и страшним Тајнама са oвe свештене и духовне Трпезе, са чистом савешћу, на отпуштење Грехова, на опроштај сагрешења, на заједницу Светога Духа, на наследство Царства небескога, на смелост према Теби, не на суд или на осуду.
Свештеник гласно: И удостој нас, Владико, да смело и неосуђено смемо призивати Тебе небескога Бога Оца и Говорити:
Удостој нас да се причестимо… на заједницу Светога Духа, моли литург. Заједница светог Тела и Крви Христове је заједница Светога Духа: “Јер се кроз обоје једним Духом напајамо”, пише свештени Златоуст[1]. Сам Христос, додаје он, “нас напоји из Свога Путира, напоји нас Духом Светим”[2]. И заиста, приликом првог свештенослужења Тајне, Христос узевши чашу и измешавши вино и водy, подигавши ка небу и заблагодаривши Богу и Оцу, благословивши, осветивши, испунивши Духом Светим, пружи светим и блаженим ученицима Своју свету Крв.[3] На Вечери у Цркви, свештеник стоји на Христовом месту, “док подиже руке ка небу и призива Светога Духа да дође и да освети предложене Дарове”[4]. Тада “хлеб [који се приноси], посетом Светога Духа, постаје небески хлеб.”[5] И сви који се причешћују “светим Телом и Крвљу Господњом постају обитавалиште Светога Духа”[6]. Свети Дух “животвори све… На небу је, а испуњава целу земљу… Потпун обитава у свакоме и потпун је са Богом. Не саслужује код божанских дарова (као Анђели), него са влашћу раздаје благодатне дарове” (Свети Василије Велики[7]).
Ми, верници у Цркви, примамо дарове Светога Духа. На божанственој Литургији примамо самог Утешитеља у своје сабрање и у своје душе.


НАПОМЕНЕ:

  1. На Прву посланицу Коринћанима 30, 2, PG 61,251.
  2. На Матеја 45, 2, PG 58. упор. 1. Kop. 12,13.
  3. Божанствена Литургија Јакова, брата Господњег.
  4. Свети Јован Златоуст, О гробљу и крсту 3, PG 49, 398.
  5. Исти светитељ, На Јована 45, 2, PG 59,253.
  6. Исти светитељ, Катихезе 2, 27, SC 50,149.
  7. Омилија 15. О Bepu 3, PG 31,469B-472A.

Comments are closed.