ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ

ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ

ЈЕКТЕНИЈА ЗА ПРЕДЛОЖЕНЕ ЧАСНЕ ДАРОВЕ И СИМВОЛ ВЕРЕ

Анђео чувар

Анђела мира, верног вођу, чувара душа и тепа наших, од Господа молимо.
Народ: Подај, Господе.

Сваког верника, од тренутка његовог крштења, чува један анђео чувар. Литург усрдно моли Господа за сваког ко је примио свето Крштење: Привежи за његов живот анђела светлог. Сам Господ је спомињао анђеле чуваре говорећи о малој деци: Анђели њихови… стално гледају лице Оца мога небескога (Мт. 18,10).
Пророк Давид нас уверава: Поставиће се оружан Анђео Господњи око оних који Га се боје, и избавиће их (Пс. зз,7). А Василије Велики то тумачи овако: “Поред свакога ко верује у Господа, непрестано се налази анђео, уколико га ми не отерамо својим злоделима. Јер као што дим тера пчеле, а смрад голубове, тако и анђела, чувара нашега живота, одгони и дубоко жалости смрадни грех. Ако имаш у својој души дела достојна анђелске заштите… Бог ће поред тебе поставити анђелску стражу. И пази колика је сила анђелске природе: Један анђео може се поредити са целом армијом… Као што се бедеми подижу око градова и спречавају непријатељске нападе са било које стране, тако исто и анђео”[1] као кула са бедемима штити тебе са свих страна.
Када је преподобни Макарије отишао у Константинопољ, намери се једнога дана на финог младића како плаче пред неком јавном кућом. Беше сакрио лице рукама и толико ридао, да помислиш да и небо са њим плаче. Приђе му, дакле, и замоли га да му каже разлог толике жалости. И он му одговори: “Ја сам, славни слуго Божији, по природи анђео. Као што сваки хришћанин по крштењу добије једног анђела од Бога да га чува, тако је и мени било одређено да чувам овога овде човека. Али много ме боли што га видим како сагрешује, као сада када се налази у овој јавној кући. Како да не ридам над иконом Божијом, која је завршила у таквој тами?” Рече му тада светитељ: “А зашто га не посаветујеш?” Анђео му на то одговори: “Немам права да му приђем. Јер откако је почео да сагрешује, он је слуга демонима и ја немам никакве власти над њим”[2].
Литурговом прозбом тражимо од Господа да наш живот буде такав да не удаљи од нас анђела чувара. Јер он је, после Господа, наша нада у спасење.


НАПОМЕНЕ:

  1. На Псалм 33, 5, PG 29, 364BC.
  2. Упореди: Свети Макарије, PG 34, 221АВС.

Comments are closed.