ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ

ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ

МИРНА ЈЕКТЕНИЈА И АНТИФОНИ

Нека се не збуњује срце ваше (Јн. 14, l)

Божанствена Литургија је присуство васкрслога Христа. Ми верни се сабирамо у храму око животворнога Гроба, то јест светог Жртвеника и жудимо да Га видимо, да Га чујемо, да Му приђемо и да будемо, као и Његови ученици, Његови сатрпезници.[1]
Ми, нажалост, нисмо мироносице које хитају на гроб Господњи, срдаца која букте богожудњом. Не доводи нас, дакле, она смелост, она жудна љубав, у храм Божији, него страх од опасности које нам одасвуд прете. Веома често смо налик на скуп преплашених и забринутих ђака чија нада у Царство Небеско бледо трепери и само што се не угаси. Сабрање верних чија су срца затворила врата надразумној љубави какву гаје мироносне душе. Мироносице, било којој епохи припадале, затварају очи пред опасностима, а маловерни затварају срца Нади.
Таквом сабрању јавља се Христос. Као женик излази из Гроба и улази међу нас. Улази у наша затворена срца. Његов долазак развејава наше страхове. Његова љубав нам пружа Његов мир: Нека се не збуњује срце ваше, …мир свој дајем вам (Јн. 14. l и 27).


НАПОМЕНЕ:

  1. Упор. Лк. 24, 39 и Jн. 21, 13.

Comments are closed.