ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ

ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ

ЈЕКТЕНИЈА И ВЕЛИКИ ВХОД

Господе, помилуј

После сваке молитве коју литург узноси Богу, верни по три пута поју Господе, помилуј. “Искати милост Божију значи искати Царство Његово које је Христос обећао дати онима који га ишту, као што ће нам додати и све друго што нам је потребно; зато се верници задовољавају том прозбом, јер она има моћ за све прозбе заједно” (Свети Никола Кавасила[1]).
Господе, помилуј: “То је прозба већ осуђених, који, немајући више никаква оправдања и немајући више никаквих речи у своју одбрану, остављају за последак тај вапај ка Судији, те очекују да буду услишени у томе што ишту – али не по својој праведности, већ по Његовом човекољубљу. На такав начин они признају велику доброту Судијину, али и своју грешност; тако оно прво бива благодарност, а ово друго исповест.”[2] Тражећи божанску милост, показујемо још да немамо поверења у своја дела:

“Знаш добро, Владико, да спасење душе својe
никада не поверих својим делима и творењима,
него твојој, човекољупче, увек прибегох милости,
дрско се поуздавши да ћеш ме свакако спасти, Свемилостиви,
и помиловати, исто као некад блудницу
и блуднога сина, који само Сагреших! рече.
Тако поуздавши се прибегох, тако осмеливши се, дођох.”
(Преподобни Симеон нови Богослов[3])

* * *

Господ нам је открио како да будемо сигурни у велику Његову милост: Треба да праштамо својој браћи. “Волимо један другога, па ће и Бог волети нас. Будимо дуготрпељиви један према другоме, па ће и Бог бити дуготрпељив прам нашим сагрешењима. Не узвраћајмо зло за зло[4] које су нам учинили, па нећемо бити кажњени по својим гресима. Јер отпуштање својих сагрешења налазимо у праштању својој браћи. А милост Божија налази се скривена у нашем сопственом милосрђу према ближњему”, каже свети Максим Исповедник, па додаје: “Ето, Господ нам је подарио и открио начин да се спасемо и дао нам је вечну власт да постанемо,чеда Божија[5]: у нашој сопственој вољи, дакле, налази се наше спасење.”[6]


НАПОМЕНЕ:

  1. Тумачење свете Литургије, Четрнаеста беседа, Беседа Нови Сад 2002, стр. 66. (PG150, 396D-397A).
  2. Исто, Тринаеста беседа, стр. 62 (PG 150, 393В)
  3. Химна 42,4854, SC 196,40.
  4. упор. Pим. 12,17.
  5. Jн 1,12.
  6. Подвижничко слово 42, PG 90,953AB.

Comments are closed.