ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ

ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ

СВЕТО УЗНОШЕЊЕ (АНАФОРА) – КАНОН ЕВХАРИСТИЈЕ

Дарови Свете Тројице

Свештеник, благосиљајући народ, гласно говори: Благодат Господа нашега Исуса Христа, и љубав Бога Оца, и заједница Светога Духа да буде свима вама. (2.Кор. 13,13)
Народ: И са духом твојим.

На божанственој Литургији постајемо причасници дарова Свете Тројице: Од самог источника, дакле, љубав Бога Оца, путем и кроз двери, а то је Благодат Господа нашега Исуса Христа, долази на пуноту Цркве и на сваког верника понаособ заједница Свет?га Духа.
“Ова молитва, узета из посланице блаженога Павла, призива нам добра од Свете Тројице… од Сина задобијамо благодат, од Оца љубав, а од Светога Духа заједницу. Јер, Син нам је понудио Себе као Спаситеља, иако ми томе ништа нисмо допринели, него смо чак и криви пред Њим… Његов Промисао о нама јесте благодат. Пошто се Отац кроз страдања Сина спријатељио са људским родом и заволео Своје непријатеље, Његов однос према нама се назива љубављу. Но, кад је Бог, Који је богат у милости (Еф. 2,4), требало да Своје непријатеље, са којима се спријатељио, учини заједничарима Својих добара, то је остварио Свети Дух, Који је сишао на апостоле. Због тога се доброта Светога Духа према људима назива заједницом” (Свети Никола Кавасила[1])
Божанствена Литургија је човекова заједница у благодати Тројичног Бога. Човеку се дарива живот, као дар Свете Тројице: “Дарива нам се живот од Оца, кроз Христа у Светоме Духу.”[2] Уопштено речено, сваки божански благослов који човек прима јесте дар Свете Тројице. Јер, како каже свештени Златоуст, “У Свете Тројице све је нераздељиво. Где је заједница Светога Духа, ту је и заједница Сина. А где је благодат Сина, ту је и благодат Оца и Светога Духа.”[3] Тако да је “Оца и Сина и Духа Светога један дар, као и власт”[4]

* * *

Одговор народа на свештеников благослов показује да верници дејствено узимају учешћа у вршењу божанствене Литургије. О томе свештени Златоуст каже: “Свештеник не дира Дарове, који се налазе пред њим, пре но што измоли за вас благодат Господњу и пре но што му ви одговорите: И са духом твојим. Овим одговором подсећате себе… да предложени Дарови нису дело човека, него су благодат Светога Духа, која се налази свуда и прекриљује све, те тако припрема и ову тајинствену Жртву.”[5]


НАПОМЕНЕ:

  1. Тумачење свете Литургије, Двадесет седма беседа, Беседа, Нови Сад 2002, стр. 104-105. (PG150,424B.)
  2. Свети Василије Велики, Против Евномија 3, 4, PG 29, 664С.
  3. На Другу посланицу Коринћанима 30, 2, PG 61,608.
  4. Исти светитељ, На Јована 86, 3, PG 59,471.
  5. На свету Педесетницу 1, 4 PG 50, 458-9.

Comments are closed.