ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ

ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ

МИРНА ЈЕКТЕНИЈА И АНТИФОНИ

Да нас избави од тескобе

Овом молбом од Господа пре свега тражимо да нас избави од оних околности које нас принудно доводе у било какву ситуацију, па чак и на пут Божији. Јер Бог жели “да ништа, од свега што води до освећења, не буде по принуди и сили, већ по слободном избору и самовласном настројењу душе” (Свети Методије Олимпски[1]) Без слободе нема духовног живота: “Нема врлине у ономе што бива по сили” (Св. Јован Дамаскин[2]).
Уједно иштемо да се избавимо од разноврсних материјалних потреба. Ту врсту невоље данашњи човек нарочито тешко проживљава. Иако живи у друштвеној заједници која, као никада пре, задовољава човекове материјалне захтеве, човек доживљава драму “потреба” без краја и конца. Таман задовољи једну “неизбежну потребу”, појаве се две нове.
Најразличитије “неизбежне потребе” спутавају човекову слободу. Свештени Златоуст о томе вели: “Што су ти веће потребе [за стварима], то ти је мања слобода… Ослободимо се тог страшног робовања и будимо већ једном слободни. Зашто стално сами себи измишљамо најразличитије бескрајне нове потребе?”[3], па наставља: “Заиста је пожељно и вредно труда да човек једном раскине ланце и да освоји небески град.”[4]
Овом молбом тражимо од Господа да нам се раскину ропски ланци толиких невоља. Заједно са Псалмопојцем молимо Христа: Господе, из невоња мојих избави ме (Пс. 24,17).


НАПОМЕНЕ:

  1. Гозба дванаест девица 3, 13, PG 18, 81С
  2. О двема вољама у Христу 19, PG 95,149В.
  3. На Јеванђеље по Јовану 80, 3 PG 59, 437-8.
  4. Исто.

Comments are closed.