ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ

ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ

ЈЕКТЕНИЈА ЗА ПРЕДЛОЖЕНЕ ЧАСНЕ ДАРОВЕ И СИМВОЛ ВЕРЕ

Корисно душама нашим

Опроштај и отпуштење грехова и сагрешења наших, од Господа молимо.
Народ: Подај, Господе.
Добро и корисно душама нашим, и мир у свету, од Господа молимо.
Народ: Подај, Господе.

Добро и корисно које иштемо од Господа, није оно што људи у свету обично сматрају “добрим и корисним”, јер, како каже свети Златоуст, “другачији је за верне смисао онога што је корисно, у односу на оно што мисле многи људи”[1]. Хришћанин зна да постоји не само душа, него и други живот и на све око себе гледа кроз призму вечности.
Па ипак, будући да ми хришћани често не знамо шта је корисно за нашу душу, молимо Христа да нам подари оно што Он сматра корисним. Свети Златоуст још каже: “Ти не знаш шта је теби на корист, али Бог то добро зна. Зато често од Њега тражиш нешто што ти шкоди и што је опасно, али Бог, Који се промишљу Својом стара за твоје спасење, не води рачуна о ономе што тражиш, него се у свакој прилици стара да примиш оно што ти је корисно”[2]. Зато верника не мучи ако не добије оно што је тражио, јер верује да је Господ Онај Који по великом мудрости својој старајући се о свему човекољубиво дарива оно што је на корист свима[3]. Те стога, примио одговор на своју прозбу, или не, верник је благодаран и славослови љубав Његову.
Ако не добијемо од Бога оно што тражимо, то је зато што тражимо камен, а не Хлеб живота. “Нека све твоје прозбе имају духовни смисао, па ћеш сасвим сигурно примити оно што иштеш”[4], наглашава свети Златоуст. Сам Господ нас подстиче да не тражимо безначајне ствари, јер, како нас уверава, само је једно потребно (Лк. 10,42). Тако ми на божанственој Литургији од Бога тражимо заправо од Бога небески Хлеб, Христа. Он је то једно што нам доноси корист: носи нас све заједно нашем Оцу небеском.


НАПОМЕНЕ:

  1. На Другу посланицу Коринћанима 2, 8, PG 61, 404.
  2. На Пс. 145, 6, PG 55, 526.
  3. Види: Јутрење у суботу, глас 4. Катизма.
  4. Ha Матеја 23, 4, PG 57, 312; 313. Упор. Mт. 7, 9.

Comments are closed.