ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ

ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ

ОТПУСТ

Пунота Цркве

Заамвона молитва верне назива пуноћом Цркве Христове. Црква је брод Христов који плови по овоме свету и сви они који су у њеном крилу, чине путнике тога брода. “Свет је као море, на коме се Црква, као брод по мору, љуља додуше, али не тоне. Јер са собом има Христа као искусног кормилара. А посред брода (као катарка) стоји Крст Господњи, као знак победе над смрћу… Као два кормила на броду су оба Завета, а конопци око брода затегнути је љубав Христова која Цркву одржава чврстом… Једро блиставо и бело на црквеном броду је Свети Дух са небеса, којим су обележени сви они који верују у Бога… А морнари на броду су анђели” (Свети Иполит Римски[1]).
Црквени брод узбурканим морем живота плови ка луци Царства Божијег: “Цела је Црква попут великог брода који по велико невремену превози са разних места људе који желе да се настане у истоме граду блаженога Царства. На овој икони, Цар тога града је Бог, а као кормилар се поистовећује са Христом, његов помоћник са епископом… путници са пунотом верних, пучина са светом, противни ветрови са искушењима, док су гоњења, опасности и сваковрсне невоље олује” (Свети Климент Римски[2]).
Христос нас је ослободио греха и смрти, препородио светим Крштењем и тако нас учинио пуноћом Цркве Његове. Он је “истински Проповедник, који у једну пуноту сабира расејане (овце), и сазива на једно сабрање оне који су на разне начине преварени разноликим обманама”[3] света. Тиме постајемо чланови благословеног народа Његовог, како бисмо постали “сви једна Црква, један народ, једна невеста, на челу са једним Проповедником, Началником и Жеником, будући да се уједињујемо и постајемо причасници једнога Тела.”[4]


НАПОМЕНЕ:

  1. О Христу и антихристу 59, В 6,217-218.
  2. Посланица Климента упућена Јакову 59, В 6, 217-218.
  3. Свети Григорије Нисијски, На Проповедника 1, PG 44, 620В и На Песму над песмама 6, PG 44, 905А. Овде се Христос назива Проповедником (Εκκληςιαςτης), јер εκκληςιαζει – то јест сабира Цркву (εκκληςια).
  4. Исто.

Comments are closed.