ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ

ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ

СВЕТО УЗНОШЕЊЕ (АНАФОРА) – КАНОН ЕВХАРИСТИЈЕ

Заблагодаримо Господу

Свештеник: Заблагодаримо Господу.
Народ: Достојно је и праведно [Служебник: клањати се Оцу и Сину и Светоме Духу, Тројици једносуштној и нераздељивој].

Ми верни смо већ спремни да наставимо са приношењем жртве. Начин приношења је наше благодарење Господу, и то сада наглашава литург. Сам Христос нас је поучио како да благодарењем [евхаристијски] савршавамо ову свету Тајну: Узе Исус хлеб u Благословивши преломи гa, и даваше ученицима, и рече: Узмите, једите; ово је тело моје. И узе чашу u заблагодаривши даде им говорећи: Пијте из ње сви (Мт. 26,2627).
Најбољи начин да сачувамо дарове Божије је да их се сећамо и да Му благодаримо на њима. “Страшне Тајне које се савршавају на сваком сабрању верних и из којих се излива обилно спасење, називају се Евхаристија, јер представљају сећање на многобројна доброчинства, пројављују нам сам врхунац божанског Промисла и на сваки начин нас припремају да благодаримо Богу… Зато нас и свештеник, док се врши Жртвовање, подстиче да благодаримо Богу за целокупну васељену, за све прошло и садашње: за све што се збило и што ће се збити. Благодарење нас ослобађа земље и преноси нас на небеса. Преображава нас из људи у анђеле” (Свети Јован Златоуст[1])
Благодаримо Богу за Његова доброчинства, а и сама Евхаристија је доброчинство Божије, јер Њему не домеће ништа, а нас “чини још блискијим Себи”[2].


НАПОМЕНЕ:

  1. Ha Maтeja 25, 3, PG 57, 331.
  2. Исто.

Comments are closed.