ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
ХИРОТОНИЈА ЕПИСКОПА БУДИМЉАНСКОГ ЈОАНИКИЈА
 
На данашњој светој Литургији Тела и Крви Сина Божјег остварисмо највећу тајну наше вере, Свето Причешће. У свакој тајни и молитвама примамо појединачну благодат Божију и благослов, а у светом причешћу примамо Њега, Извор сваке благодати и благослова. Свети апостол Павле каже: “Чаша благослова коју благосиљамо, није ли чаша Крви Христове, и хлеб који ломимо, није ли Тело Христово”
На данашњој светој Литургији доживесмо и ту радост да добијемо још једног брата, епископа, наследника светих Апостола, њихове проповеди и њиховог дела у Цркви Христовој. То је брате у Христу Јоаникије, највећа част и највећи чин свештени у Цркви Христовој. Но, ту величину и ту част треба сваког дана, сваког часа да потврђујемо својим животом и својом вером, животом но тој вери да остварујемо, да служимо Богу и ближњима, јер је то, по речи Господњој, оно што нас чини највећим пред Богом. Јер, Он Господ Исус Христос каже: “Цареви земаљски владају народом, и великаши управљају њима. Међу вама да не буде тако, него онај ко хоће да буде највећи, нека служи свима; и онај који хоће да буде први, нека буде слуга свију.
То је, дакле, оно што ће свакога од нас верног, а поготово нас, свештена лица и епископе, учинити великим пред Сином Божијим. Свој живот и свој рад, и овде и у Богословији, водили сте, служећи ђацима, служећи и осталим вернима и служећи, на тај начин, Цркви Божијој и народу нашем.
У овим, овако тешким приликама, у којима се налазимо, Ви сте знали да је то најбољи начин да се послужи своме народу и свима људима добре воље у свету, као и своме спасењу.
Предајем Вам овај жезал, којим треба да служите и да опомињете, увек и себе и верне на то дело Цркве Христове: знања своје вере и живота по тој вери и јединства у Цркви Светој, за коју је Господ рекао да ђе основати Цркву Своју и врата паклена пеће јој одолети, јер је, Црква “стуб и тврђава истине” и њоме и у њој живећи, ми стичемо и остварујемо циљ и смисао свога живота, задобијање блаженства у непролазном Царству Божијем.
Примите овај залог управљања у љубави у Христу Исусу. Амин.
 
З.јун 1999.

Comments are closed.