ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
БЕСЕДА НА ДОКСОЛОГИЈИ У ХРАМУ СВЕТОГ ПРЕОБРАЖЕЊА У ЗАГРЕБУ
 
Заједнички се помолисмо, браћо и сестре, у овом светом храму Преображења Сина Божијега, молећи се и сада и свагда да ум наш и срце просвети својом божанском светлошћу да увек знамо да смо људи и да поступамо као људи.
Често чујемо жалбу: Да смо се родили у неко боље време, и ми бисмо били бољи. Но то је само изговор. “Време гради по Котару куле, време гради, време разграђује”. Но време може да сагради и разгради куле, али човека не може ни да сагради, ни да разгради. То он мора да учини сам. У томе му може бити од помоћи породица, друштво и односи у друштву, али у крајњој линији то није пресудно.
Бог нас шаље у наше време. Од нас не зависи у коме ћемо се народу родити, у којој раси, од којих родитеља. Ми за то немамо ни заслуге ни кривице. Али да ли ћемо поступати као људи, или као нељуди, то зависи од нас и по томе ће нас Бог ценити. Човек може да спасе и образ и душу и међу нељудима. А може да их изгуби међу људима.
У Цркви се Божијој величина мери по величини служења ближњима. Ко хоће да буде велики међу вама нека вам буде служитељ…. Јер ни Син Човечији није дошао да му служе, него да служи и даде живот свој у откуп за многе (Мт. 20, 26-28).
На Косову сам био епископ 34 године. Једног дана добијем писмо у коме један Албанац, хоџа у неком месту, пише: За муслиманску веру неприхватљив је принцип – док се једном не смркне другом не може да сване. Ја му одговорим да је тај принцип неприхватљив и за хришћанство. Земља је Божија довољно дугачка и широка да има места за све, ако будемо људи. Ако будемо нељуди биће нам тесна и ако нас буде свега неколико. И у Светом Писму и у Корану казује се о Адаму и Еви и њиховим синовима Каину и Авељу, кад зли Каин скочи на брата свога и уби га. Чега му је било мало, њих свега четворо на целој земљи.
Зато вас, браћо и сестре, молим да служба Богу и ближњима буде величина која ђе вас усправити и пред људима, пред својом савешћу, и што је још важније, пред Богом. Часно испуњавајте своје грађанске дужности и поступајте савесно по државним законима Републике Хрватске. Увек као добри суседи својих добрих суседа, вредни радници на послу који радите. То ђе уздићи и вама углед пред другима.
Чувајте увек, браћо и сестре, слогу и јединство између себе и мир и трпељивост према свим људима. Чувајте образ своје породице, свог народа и своје вере. Иако смо далеко једни од других, али кад чујемо да сте ви онако како ваља и требује, и ви кад то исто чујете за нас, то ће и вас и нас уздићи пред Богом, оснажити и ојачати да поднесемо све тешкоће и невоље које нас тако обилно сналазе.
И тако ћете придонети добру и нашем народу и Албанцима на Косову и Метохији, да се на миран начин расправе проблеми који бивају и међу појединцима и међу народима. Вековима живимо онде под истим сунцем, на истој земљи, на којој су највеће светиње наше: Пећка патријаршија, Дечани, Грачаница, Девич, Богородица Љевишка. Мир нам је потребан и једнима и другима. Богу се молимо и сада и свагда, да то што је снашло нас не снађе ни један народ у свету.
Благослов Божији и свих светих са свима вама. Амин.

Comments are closed.