ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
БЕСЕДА У ХРАМУ СВЕТОГ СПИРИДОНА У ТРСТУ
 
Дођосмо, браћо и сестре, да се видимо с вама, и са другим људима добре воље у овом великом граду, да се разговоримо, помолимо Богу и Његовом и нашем светом Спиридону, коме су овај величанствени храм подигли преци наши. Подигли су га да се у њему скупљају на заједничку молитву, у свима приликама и неприликама живота, у радости и жалости и у добру и у злу.
Како је добро и красно кад браћа осећају да су браћа и између себе, и са свима племенитим људима и у овој земљи и целом свету. Кад се сабирамо да се заједничком вером одржимо на путу Божијем у тешкоћама које нас сналазе.
Црква је Христова, кроз две хиљаде година, свагда упућивала све народе, па и наш народ, миру, правди, племенитости и љубави, да у судбоносним моментима свога постојања, и ми данас, знамо еванђелски проценити шта треба чинити и нађемо снаге да тако и чинимо. Да схватимо принцип: Ни за какве интересе не сме се говорити ни чинити криво, “већ по правди Бога истинога”. И кад се дође у ситуацију у којој се не може сачувати и живот и душа, да је “боље изгубити главу него своју огрешити душу”. То је нашим језиком, нашим речима исказана истина Христова: Каква је корист човеку ако сав свет задобије, а души својој науди (Мт. 16, 20). Цео свет не вреди колико само једна душа, једног човека.
Ви, браћо и сестре, живите и радите у овој хришћанској земљи, у народу са којим духовно имамо толико заједничког – и вера у једног Бога у Светој Тројици, и вера у Сина Божијега, који је постао човек, и ради нашег спасења умро на крсту и трећи дан васкрсао. И поштовање Пресвете Богородице, и толико светих праведника и мученика које заједнички прослављамо.
Молим вас, стога, речима Господа Исуса Христа: Тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима (Мт. 5, 16). Будите вредни радници на послу који радите; добри суседи својих суседа, да часно испуњавате грађанске дужности и законе који паже у овој земљи. У снету се на српски народ гледа као на народ злочинаца. Не дозволите, дакле, да каквим непромишљеним поступком, или недоличним речима, унизите част своје породице, свога народа и своје Цркве.
Не заборавимо никад, ни ми ни ви, да нам ваља изађи на праведни суд Божији, пред Светог Саву и свете претке наше, да дамо одговор на шта смо употребили дарове којима нас је Бог као људе обдарио, да ли на добро, или на зло. Да се не постидимо тада и не погнемо главе своје пред њима.
Богу се молим и светом Спиридону, да помогну Црквеној управи, председнику и одборницима овог светог храма, како би своју одговорну дужност вршили часно на опште добро. А ви сви да сте са њима и између себе у братској слози и јединству. И сви заједно у поштовању и синовској послушности Високопреосвештеном Митрополиту, као своме духовном оцу.
Веру своју да држите и чувате у свему светом и честитом, па ђе и милост Божија бити с вама.
И тако ћете придонети добру и нашем народу И Албанцима на Косову и Метохији, да се на миран начин расправе проблеми који бивају и међу појединцима и међу народима. Вековима живимо онде под истим сунцем, на истој земљи, на којој су највеће светиње наше: Пећка патријаршија, Дечани, Грачаница, Девич, Богородица Љевишка. Мир нам је потребан и једнима и другима. Богу се молимо и сада и свагда, да то што је снашло нас не снађе ни један народ у свету.
Благослов Божији, помоћ светог Спиридона, Светог Саве и свих светих да буде с вама свагда Амин.”

Comments are closed.