ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
CBETA МАРИЈА МАГДАЛИНА
Беседа на Светој Литургији на Свету Марију Магдалину у цркви Свете Марије Магдалине у Белом Потоку
 
“И би после тога, и он прохођаше по градовима и по селима проповедајући и благовестећи Царство Божије, и Дванаесторица с њим, и неке жене које беху излечене oд злих духова и болести: Марија, звана Магдалина, из које je изашло седам демона, и Јована, жена Хузе, пристава Иродова, u Сусана, u друге многе које му служаху својим имањем”.
 
(Лука 8, 13; Зач, 34)
 
У име Оца и Сина и Светога Духа. Богу се помолисмо, браћо и сестре, и данас и тако почесмо овај дап. И кад се дигнемо из постеља да се помолимо Богу, да Њему упутимо наше прве мисли, наше молитве, да благослови и помогне свима па и нама. То је оно што показује да смо ми православни хришћани и да знамо заповест Господа Исуса Христа: “Прва је, вели, заповест: Љуби Господа Бога свога свим срцем својим и свом мишљу својом и свом снагом својом. Ово је, вели, прва и највећа заповест”. А друга је као и ова: “Љуби ближњега свога као самога себе”.
Ако заиста будемо љубили, волели Бога као свога Оца небескога, онда ће Он који је љубав указати љубав према нама, свима нашим у дому и свом народу нашем и свим људима добре воље у овом свету. И ако будемо такође волели своје ближње учећи се о томе најпре у својој породици па онда даље све шире и шире, да заиста волимо и свој народ и сваки други народ у свету, и кажем и понављам, све људе добре воље. Свети еванђелист Јован каже: “Како можете говорити, како можемо говорити да љубимо Бога кога не видимо, ако не будемо волели брата свога кога видимо”, а даље наставља: “Ако заиста љубимо Бога као Оца, ми ћемо љубити и Његову децу, а то су наши ближњи” (уп. 1 Јн. 4, 20, 21). Дакле, из љубави према Богу, из ње истиче и љубав према ближњима, и обратно. То је оно што је највеће у овом свету. Зато Господ Исус од нас тражи да љубимо и непријатеље своје и свети апостол каже: “каква је то корист, шта је нешто нарочито ако волимо оне који нас воле, него је ако волимо и оне који нас мрзе и гоне”. То је права хришћанска љубав. Јер Господ Исус каже: “да се угледамо на Оца нашег Небеског који даје кишу и добрима и злима, Његово сунце сија и праведним и неправеднима”(Мт. 5, 45).
То је, браћо и сестре, наука и свих светих па и свете Марије Магдалине, која је прва видела васкрслог Господа и у два маха га је видела: једанпут се Он јавио само њој, а други пут са осталим женама мироносицама, онима које су дошле да по обичају јеврејском помажу тело покајника. И кад се Господ васкрсли јавио, Он их је поздравио речима: “Радујте се!” А кад се јавио апостолима Он им је рекао: “Мир вам!” Свети Оци кажу да ова два поздрава имају дубоки смисао. Наиме, у рају је наша прамати убрала забрањени плод и на тај начин преступила заповест Божију и кад је Господ питао најпре Адама и Еву, па онда Еву, и онда им говорио да место они да се покају и да траже опроштење од Бога, они једно другом бацају кривицу, и на ђавола и на сваког другог, не осетивши да је то само оправдање свога греха за који су они били криви, као што и ми чинимо оправдавајући свој грех и бацајући на другог кривицу. На тај начин и они и ми хоћемо себе да ослободимо од исправке. Јер ако је други и крив нека се он исправља, а кад схватимо да смо уствари ми криви, ако нас неко и наговори и присиљава на оно то је зло, ја ако пристанем ја сам крив. Јесте да је он крив што је испровоцирао увредом или чиме било, али ја сам крив што сам пристао да се на недостојан, нељудски, нехришћански начин браним од злочинаца. То је кажем и понављам, наука Господа Исуса. Зато Он васкрсли најпре поздравља Марију Магдалину и све мироносице и све жене вешћу: “Радујте се! На тај начин Он ону реч Господњу у рају, ублажава и позива и жене и све на радост васкрсења Христовог и живота по Њему. А свете апостоле и све верне и све људе добре воље у свету Господ поздравља речима: Мир вам! Јер су људи били и остали углавном ратоборни, углавном потичу од њих наредбе за рат и за несреће које рат и сукоби доносе. Ако будемо заиста слушали Господа Исуса, извршавали Његове заповести, ми ћемо унети у душу радост, ми ћемо унети и мир у своју душу, мир са Богом и мир који ће онда зрачити у друштву у коме се крећемо, у породицу и бити од користи своме народу.
Нека Господ Исус и сви Његови свети и света Марија Магдалина која га је видела прва васкрслога, која је сведочила Његово васкрсење у свету, помогну нам. Честитајући данашњи празник, свештеницима овога светог храма и околним парохијанима ове парохије и свима вама, браћо и сестре, свима њима желим од Господа да се угледамо на Његове свете, да извршавамо његове заповести и да Његово блаженство уђе у наша срца заједно са Њиме и мир да се спусти на ову земљу немира која сва у злу лежи. Бог вас благословио и свако добро даровао!
 
4. август 1997.

Comments are closed.