ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
ДОБРОДОШЛИЦА СИНАЈСКОМ АРХИЕПИСКОПУ ДАМЈАНУ[1]
 
Ваше Високопреосвештенство,
 
Са особитом радошћу примили смо вест да ћете посетити нашу Цркву и наш благоверни народ благословити благословом Свете Горе Синаја и манастира Свете Катарине.
Са братском љубављу данас дочекасмо да вас и Вашу пратњу поздравимо у овом храму, који наши преци подигоше у славу јединога Бога у Тројици и светог Архангела Михаила и осталих небеских сила бестелесних, а на духовну корист и нас далеких потомака њихових.
Ваш долазак побуђује у нама најплеменитија духовна подсећања на догађаје из Старог Завета. На светог пророка Мојсија и његово виђење купине на Хориву, која је горела а није сагоревала, што је праслика Свете Богородице, Која је родила Бога у телу и није сагорела. А такође на гору Синај на којој је пророк примио две камене плоче са десет Божијих Заповести!
А шта значи за све нас хришћане Синајски кодекс у коме се налазе све књиге Новог Завета из дубоке старине IV века!
Па шта значи свети Јован Лествичник и његова Лествица за духовно уздизање православних верника кроз векове!
Шта значе свети архиепископи, свети монаси и мученици синајски, који пострадаше за веру у Исуса Христа и свето име хришћанско!
Молим Вас, Ваше Високопреосвештенство, за Ваш свети благослов свему народу нашем многострадалном, а Вас поздрављам братским поздравом:
Благословен који долази у име Господње!
 
25. мај 1998.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. У Саборној цркви у Београду.

Comments are closed.