ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
О ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ
Беседа на Светој Литургији на Светог Јована Дамаскина, у Патријаршијској капели Светог Симеона Мироточивог
 
“Иза њим иђаше народа много, и притешњаваху Га. И жена нека која је дванаест година боловала од течења крви, и много препатила од многих лекара, и потрошила cвe што је имала, и ништа јој није помогло, него јој је још горе било, кад је чула за Исуса, дође с народом u дотаче се остраг хаљине његове. Јер Говораше у себи: Ако се само дотакнем хаљина његових, оздравићу. И одмах пресахну извор крви њезине, и осети у телу да оздрави од болести. И одмах Исус осети у себи силу што изађе из њега, и обазревши се на народ рече: Ко се то дотаче мојих хаљина? И рекоше му ученици његови: Видиш где те народ притиска, и питаш: Ко се дотаче мене? И он се обазираше и виде ону која то учини. А жена, уплашивши се и дрхтећи, знајући шта јој се догодило, дође и клече пред њим, и каза му сву истину. А он јој рече: “Кћери, вepa твоја спасла те је; иди с миром и буди здрава од болести cвoje! Док он још говораше, дођоше од старешине синагоге говорећи: Кћи твоја умре; што јој трудиш Учитеља? А Исус, чим је чуо реч што казаше, рече старешини синагоге: Не бој се, само веруј! И не даде да ико пође осим Петра и Јакова и Јована брата Јаковљева. И дође у кућу старешине синагоге, и виде вреву и оне који плачу и лелечу много. И ушавши рече им: Шта сте се узнемирили и плачете?Девојчица није умрла. него спава. И подсмеваху му се. А он истеравши cвe узе оца и матер девојчице и оне које беху са њим, и уђе где лежаше девојчица. И узевши девојку за руку рече јој: Талита куми, што значи: Девојчице, теби говорим, устани! И одмах устаде девојчица и хођаше; а беше од дванаест година. И зачудише се чудом великим. II запрети им врло да нико не дозна за то: u рече да јој дају да једе”.
 
(Марко 5, 24-43; Зач,21).
 
Моћ вере видимо из овог одељка, из овог примера са женом која је боловала толике године. Само ако се дотакнем, вели, одеће Његове, оздравићу… И Господ осети силу која изађе из Њега”. Сила Божија је оно што је лечило и сада и свагда. Та велика вера жене: “ако се само дотакнем хаљине оздравићу”, то да имамо у виду, да имамо и ми веру и да се не бојимо ничега сем греха, и због греха да се бојимо управо Бога, јер је сваки грех, грех, према Богу.
И то да напоменем, ово што чусте из Апостола који је прочитан, где апостол назива Свету Богородицу женом. Она је пред законом и пред људима заиста била жена, супруга светог Јосифа, али само пред иконом. У ствари, она је била за њега заручена зато што је код Јевреја то био брак и по речима Светог Јована Дамаскина кога данас прослављамо, да доведе у забуну, у заблуду, оног ђавола који је знао из речи пророка Исаије да ће девојка зачети и родити сина (Ис. 7, 14), и он је обраћао пажњу на девојку, а Свету Богородицу оставио по страни, јер је знао да је она жена. По речима Светог Јована Дамаскина рекох, зато се она назива женом овде и на другим местима код апостола, јер је она пред законом била “жена Јосифова”. А сами знате да је она зачела од Духа Светог; Она је била девојка пре рођења (Христовог), у рођењу и после рођења. Толико, да знате и себи и другима одговорити, јер имају секте протестантске које тако не уче.
 
17. децембар 1996.

Comments are closed.