ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
БЕСЕДА О МИРУ[1]
 
У име Оца и Сина и Светога Духа.
Помолисмо се, браћо и сестре, и овога дана, ове свете недеље, седмичног дана посвећеног васкрсењу Сина Божијег, Кога, ево, и у овим данима прослављамо, Њега страдалог, разапетог на крсту и умрлог и трећи дан васкрслог. И Њега Господа који нас је целокупним Својим животом и Својим радом, Својом икономијом спасења спасао, али особито Својим страдањем на крсту, смрћу ради нас грешних и ради нашег спасења, и особито Својим васкрсењем. Свети апостол Павле каже: “Ако Христос не уста, узалуд проповед наша, узалуд вера ваша” (1 Кор. 15, 14). Дакле, суштина наше вере је васкрсење Сина Божијег, Који је телом пострадао и умро, али силом својом божанском васкрсао и Који ће тиме васкрснути и нас, односно све оне који су умрли до Његовог доласка, и увести у Царство Божије оне који су чинили добро, а оне друге осудити на вечну смрт. А смрт за човека је, браћо и сестре, удаљење од Бога, а живот је заједница живота с Њим.
И данас се помолисмо Богу Мира за мир у свету и у овом крају, и свуда у свету свима људима, и сад се молимо, браћо и сестре, Њему, Сину Божијем који је рекао: “Где сте два или три сабрани у моје име, ту сам и ја мећу вама” што год хоћете иштите и биће вам (Јн. 15, 7). И ми се и сада молимо Сину Божијем: Господе, саслушај наше молитве и даруј мир и нама и свима људима и у овом крају, и овоме свету и свуда у васељени. Мир нам је потребан пре свега. Мир, браћо и сестре, са Богом, а то значи да својим животом показујемо да ми заиста верујемо у Њега и својом живом вером која се неминовно показује владањем, поступцима да ми верујемо у Њега. И да на тај начин желимо заиста добро и себи, своме народу али и свима народима, свима људима у свету, да не страдају људи Божији, народ невин. То, браћо и сестре, не заборавимо да мир зависи од сваког од нас појединца. И свети апостол Павле нас опомиње и саветује: “Колико до вас стоји, мир имајте са свима људима” (Рим. 12, 18). То да нам је увек пред очима. Да ли ће бити мир у свету, то зависи и од оне друге стране, али зависи и од нас, зависи од мене, од тебе, браћо и сестре. Ако ми заиста желимо мир и својим животом показујемо да то желимо и на тај начин молимо се Богу који је Бог мира, који је Цар мира, мир ће доћи. Кажем, зависи м од оног другог. Али да ли он хоће или неће, то је у његовој руци.
То су, браћо и сестре, преци наши знали и веровали и тим животом живели. Тај мир Христов, “мир свој остављам вам, мир свој дајем вам” (Јн. 14, 27), то није мир мртваца и камена, то је мир живих који, кажем, значи заиста искрену жељу и добро свима људима. “Што желите себи то чините и другима” (Мт. 7, 12). И морамо да бранимо и слободу своју, и да бранимо и веру своју, морамо да бранимо и домове своје и земљу своју, али да бранимо онако као што је Господ Исус Христос рекао: “Нема веће љубави од те да неко положи живот свој за ближње своје” (Јн. 15, 13). При томе знати Његову заповест да љубимо непријатеље своје, онако као што и наш народ зна да каже: чојство и јунаштво. Јунаштво значи бранити себе од непријатеља, а чојство – бранити непријатеља од себе. Иако он поступа као злочинац, ни према непријатељу ни ја ни ви, браћо и сестре, не смемо поступати као злочинци. Да се бранимо као људи свакако, али ни по коју цену као злочинци. Онога који је бацио и људе и жене и децу у јаме, и да је мога брата бацио и ја тога човека ухватим, не смем да поступим на исти тај начин. Има сто начина да се бранимо од злочинаца, али не злочином. Грех се злочином, неистином, неправдом не побеђује. Кад изађемо пред Сина Божијег, Цара мира, Онога који је истина, Који је правда и Који је свако добро, Он ће платити злочинцу муком вечном. Да се у том броју не нађемо ни ја, ни ви.
Господе Мира, Теби се молим, пошаљи мир и народу нашем и свима људима добре воље у свету. Бог вас благословио! Амин.
 
17.мај 1998.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Слово Његове Светости патријарха српског Г. Павла у Пећкој патријаршији.

Comments are closed.