ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
ЂАЦИМА У СРБИЊУ [1]
 
Времена су тешка и несрећна. Али шта су нас Господ Христос, Свети Сава и остали мученици и новомученици учили – то је да се међу људима може м треба остати човек. Да се и међу вуцима може остати овца Христова. То је задатак пред нама. А то се може учинити на тај начин ако своју веру интелектуалну умом продубљујемо, али и да никад не заборавимо ту преважну науку да се она потврђује животом свакодневним и свакога часа. Никада не заборавити реч Христову. Када то знате, блажени сте ако чините. Нисмо, дакле, блажени ако чинимо, нити само ако знамо. Како можемо чинити ако не знамо шта треба да се чини? Али, одлично знамо шта треба чинити а да то не чинимо. Е, то преци наши никад нису били, него оно што су знали, научени од светих то су у свој живот уводили.
Не заборавити у истом том правцу реч Христову. Како ћемо назвати оног човека који слуша ове моје речи а не извршује их? Назваћемо га човеком лудим, јер он сазида кућу своју на песку и дунуше ветрови и дођоше воде и навалише на ту кућу и оборише је и велик бејаше пад њен. А човека који слуша ове моје речи, вели Господ, и извршује их, назваћемо човеком мудрим, који сазида своју кућу на камену, и дунуше ветрови, и наиђоше воде, навалише на ту кућу и не оборише је, јер је била сазидана на камену.
Не заборавите, дакле, да је само слушати речи Христове, учити и овако говорити а не извршавати их, да значи градити кућу своју на песку, а извршавати речи те науке Христове, значи саградити на камену и за овај и за онај свет што долази.
Драги ученици, то вам стављам на душу и на срце, и себи и свима који имају уши да чују, да другог начина, бољег и чвршћег да помогнемо своме народу овако пострадалом у овим ратовима, нема м не може бити, него да им на тај начин осветламо образ свој и образ свога народа и своје породице.
Нека Господ и Свети Сава – наш први просветитељ и учитељ и оснивач наше самосталне Цркве, али умногоме и наше државе и наше народности – помогну да будемо заиста дорасли и своме времену и будемо дорасли потомци наших светих предака.
 
2.јун 1998.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Обраћање професорима и студентима Духовне академије Светог Василија Острошког, и ђацима Богословије Света Три Јерарха у Србињу.

Comments are closed.