ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
О ПРАВОЈ ВЕРИ
Беседа на Светој Литургији у среду на Преполовљење у капели Светог Јована Богослова у Београду
 
“А већ у половини Празника дође Исус у храм u учаше. И чуђаху се Јудејци говорећи: Како oвaj зна књиге а није се учио? Тада им одговори Исус u рече: Моја наука нuje моја, него Онога који ме је послао. Ако хоће ко вољу Његову да твори, познаће да ли је oвo наука од Бога, или ја сам од себе говорим. Који говори сам од себе своју славу тражи: а ко тражи славу Онога који Га је послао, тај је истинит и нема у њему неправде. Није ли Мојсеј дао вама Закон? И нико од вac не извршава Закон. Зашто тражите уа ме убијете?
Тада Исус рече: Још мало времена сам са вама, па идем Ономе који ме је послао. Тражићете ме и нећете ме наћи: и где сам ја вu не можете доћи. А Јудејци рекоше међу собом: Куда oвaj намерава да иде, а да гами нећемо наћи? Не мисли ли ући у расејање јелинско и учити Јелине?Шта значи oвa реч коју рече: Тражићете ме и нећете наћи: и где сам ја вu не можете доћи?”
 
(Јован 17, 14-19, 33-36: Зач. 26)
 
У име Оца и Сина и Светога Духа. Прослављајући данас, браћо и сестре светог апостола и еванђелиста Јована, славу студената овог Богословског факултета, ја се молим Богу и свима светима, да наставницима и студентима а и свима вама, помогну да будемо достојни оне науке коју је Господ Исус Христос упутио свима народима и светим апостолима који су ту поруку проповедали, живећи њоме и дајући животе своје за ту веру и Сина Божијег и све оно што је Он говорио и творио дајући нам снагу и да и ми путем Његовим идемо али под условом да носимо крст свој идући за Њим.
Свети апостол и еванђелист Јован је ученик кога љубљаше Господ”. Свакако да је Господ волео све апостоле и све људе на свету. Због те љубави је и пошао на крст и претрпео смрт да би свима даровао спасење ако га они усвоје вером правом и животом по тој вери. Зато, кажем, и ми данас да сведочимо ту веру вером својом православном и животом по тој вери. Никада не заборавити реч из Еванђеља светог Јована: како можете, вели, ви веровати кад тражите славу један од другога, а славе која је од једнога Бога не тражите” (Јн. 5, 44). Свакако, желећи да нас људи хвале, свакако из сујете из чега би другог, самим тим онемогућавамо и себе и другог да тражимо ону стварну славу која долази од Бога. Јер људи и кад су добронамерни и мудри нису кадри да увек сагледају све и могу да се преваре, а да не говоримо о онима који из својих интереса или хвале некога или куде некога. Али код Бога не можемо се представљати бољим него што јесмо неистином, неправдом и чиме било другим. Он види и наше мисли, чује наше речи и види наша дела ма и у тами творили и платиће нам свакоме по заслузи, јер нас је Он обдарио великим даровима и очекује од нас да одговоримо на те способности којима нас је обдарио дарујући нам слободу. Ето Господ Исус у Откривењу на крају каже: “Нечисти нека и даље чини оно што је нечисто, Грешник и даље нека Греши, праведник нека и даље чини правду, свети нека се и даље освештава. Eвo ћу доћи скоро и плата моја са мном, да свакоме платим по делима његовим” (Открив. 22, 11). “Да доћи ћу скоро” вели Господ (Откр. 22, 20).
Дођи Господе Исусе и пре тога помози нам да будемо с Тобом и Ти с нама да нека буде у овом свету шта ђе да буде. Ако треба и да животе изгубимо, нека од Тебе не одступимо и од Твога пута. То је оно што је најглавније, да увек знамо и да увек у животу проводимо. То је смисао и науке коју овде предају професори, наставници, то је смисао и науке које треба сваки од вас студената, сваки од нас да прихвати и да тиме сведочимо сада у овом времену Сина Божијег Његову науку. Бог вас благословио и свако добро дао.
 
9. октобар 1997

Comments are closed.