ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
КО ЈЕ НАЈВЕЋИ
Беседа одржана на Светој Литургији на Светог Игњатија, у Патријаршијској капели Светог Симеона Мироточивог
 
“И дође у Капернаум, u кад беше у кући запита их: Шта се препирасте путем међу собом? А они ћутаху; јер се путем препираху међу собом ко je највећи. И пошто седе дозва дванаесторицу и рече им: Који хоће да буде први, нека буде последњи од свију и свима слуга. И узевши дете метну га међу њих и загрливши га рече им: Ко једно од овакве деце прими у име моје, мене прима; а ко мене прими, не прима мене него Онога који је мене послао. Одговори му Јован говорећи: Учитељу, видесмо једнога који не иде за нама; а твојим именом изгони демоне; и забранисмо му, јер не иде за нама. А Исус рече: Не браните му: јер нема никога који би именом мојим чудо чинио и могао одмах зло говорити о мени, Јер ко није против вас с вама је. Јер ко вас напоји чашом воде у име моје, зато што сте Христови, заиста вам кажем: неће изгубити плату своју”.
 
(Марко 9, 33-41; Зач. 41)
 
Питање првенства, питање највећег је, уствари, питање гордости, а гордост смо наследили од родитеља. Господ одговара ученицима и учи их, да онај ко хоће да буде први треба да буде последњи, а последњи бити, значи бити свима слуга; тај ће бити највећи. Тако је у организму. Онај орган који је најважнији, он је свима осталима слуга. Мозак и срце су два најважнија органа у телу људском баш зато што опслужују све остале органе и делове тела. Мозак утиче на рад многих органа у телу – координира их и опслужује. Зато је, као и срце, важнији од свих осталих и највећи међу њима.
Пред Христом неђе бити највећи, неђе бити први, онај који господари и царује, мерила су Божија друкчија. Пред Господом је први онај који је свима слуга, јер и сам Христос за себе каже да, Син Човечији није дошао да му служе него да служи и да даде живот свој у “откуп за многе”(Мк. 10, 45).
Даље, Господ учи своје ученике о томе ко је са њима, а ко је против њих. Каже им да не бране оном који изгони демоне Његовим именом, иако тај не иде за њима. Касније ће Господ ређи једну, у принципу, друкчију ствар, критеријум јачи од оног првог који им је рекао. А то је: да онај који није са Њим, против Њега је (Лк. 11, 23; Мт. 12, 30). Оно прво, блаже, важило је на почетку Његове проповеди. Како се крај на земљи приближавао за Њега и како су апостоли напредовали и јачали у науци Његовој, тако је и реч о томе ко је против, а ко са Христом, снажнији и одређенији. Бог вас благословио!
 
2. јануар 1998.

Comments are closed.