ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
БАДЊЕ ВЕЧЕ ПРЕД ХРАМОМ CBETOГ САВЕ[1]
 
У име Оца и Сина и Светога Духа. Данас дочекасмо и ево испраћамо Бадњи дан, навечерје Божића, празника Сина Божијег, нашег Светитеља, Првомислитеља и Спаситеља.
Уношење бадњака у своје домове и његово налагање на огњишта и остале обичаје у вези с тим наши преци су чинили са свешћу о символичком значају свега тога. Храстово дрво у нашим крајевима је најјаче дрво. На огњишту оно даје највећу светлост и топлоту. Храстов бадњак био је за њих и знак Христове божанске моћи, светлости Његове истине и топлоте, Његове љубави. То бадњак треба да означава и нама данас који немамо огњишта у становима, него га налажемо заједнички ево код цркве. То чинимо као и преци наши обраћајући се молитвено Сину Божијем да нас просветли Својом истином, огреје Својом љубављу и оснажи Својом моћи, да издржимо све тешкоће у овом свету идући с Њим и носећи крст свој. И још, да нас ојача како би могли бити сведоци Његове истине, Његове љубави и Његовог мира у овом свету зла и немира.
Са тим жељама честитам вам браћо и сестре, и децо духовна данашњи Бадњи да ни сутрашњи Божић.
Честитам и онима који ће прославити ово вече у својим домовима, поред украшене јелке као и свима људима добре воље који имају другачмја схватања и другачија убеђења. Желим и вама и њима свако истинско добро поздрављајући вас древним поздравом наших предака: Мир Божји – Христос се роди! Сретно вам Бадње вече и сутрашњи светли велики празник Христовог рођења. Амин .
 
6.јануар 1997.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Бадњак је послало братство манастира Хиландара, кога је делегацији студената предао г. Војислав Коштуница, а који су они однели то вече пред цркву.

Comments are closed.