ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
ПРАВА ДЕЦА БОЖИЈА[1]
 
Јављајући се својим ученицима по Васкрсењу, Васкрсли Господ им заповеда: “Идите, дакле, и научите cвe народе… да држе cвe што сам вам заповедuo… који поверује и крсти се биће спасен (Јн. 20,21; Мат, 28,19; Мат,16, 15). И апостол Павле ставља на срце свом ученику Тимотеју: “Проповедај реч… са сваком стрпљивошћу и поуком (2.Тим.4, 2).
 
Ту дужност, проповедање науке Христове, Црква је вршила и усмено и писмено, и речима и делом кроз векове до данас.
У томе циљу, Архиепископија београдско-карловачка почела је да издаје Верске новине “Православље” 15. априла 1967. године. Од 8 броја Православље” постају Новине Српске патријаршије, излазећи као и до тада сваког првог и 15. у месецу. Својим 700. бројем 15. маја, оно је ушло у тридесету годину свог постојања.
У уводнику првог броја “Православља”, јасно се износи циљ Цркве због кога је почело његово излажење: “Она кроз векове настоји да своје чланове учврсти у вери у Бога, нашег Створитеља и Спаситеља, да их одврати од греха, да их облагороди, учини добрима, како би били права деца Божија, а међу собом вољена бића”. Није, дакле, циљ излажења верских новина само да региструју догађаје, да буду верни обавештени о свему што се дешава у Цркви и свету, да знају и да буду у току актуелних догађаја, него да се сви осветле еванђелском науком, да их верни виде са те стране и имају правилни духовни став према циљу свога живота и свога постојања.
То је Црква желела да постигне “Православљем”. Колико се у томе успевало, у тешким приликама у којима се налазила, оцениће читаоци и сви људи добре воље.
И данас и убудуће, можемо да пожелимо “Православљу” да негује православље, које је у роду нашем учврстио Свети Сава, и који је, кроз векове, у духовном животу српског народа покретач свега што је свето и честито било и миломе Богу приступачно, како је речено у првој речи кад је почело да излази.
Са тим жељама упућујемо благослов Божији уредништву, сарадницима и свим читаоцима.
 
15.мај 1996.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Порука поводом изласка 700. броја “Правослаоља”

Comments are closed.