ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
ПУТ У ЖИВОТ[1]
 
Није потребно да вам, браћо и сестре у Христу, казујем који је данас празник и зашто смо се овде сабрали на молитву на овом месту и у овом храму. Нема међу вама онога који не зна да је данас празник Светог Саве, нашег Учитеља по Богу, у Христу Исусу, и зато просветитеља нашег народа кроз векове у свему што је свето и племенито и овога света и онога непролазног што ће дођи.
Сабрасмо се да прославимо њега који је Бога прослављао целим својим радом и животом, и кога је Бог прославио као верног и мудрог управитеља тајни Божијих.
Сабрасмо се и по поруци светог апостола Павла, упућеној верним и за тадашње и за свако време: – Сећајте се својих старешина који вам проповедаше реч Божију, гледајући на свршетак њиховог живота, угледајте се на веру њихову – (Јевр. 13, 7).
Живот Светог Саве, његова вера и дела по тој вери узор су заиста, свагда и за свештеника, и за монаха и за сваког православног Србина. То је пре свега његово прихватање и извршавање двеју највећих заповести Новог завета, о љубави према Богу и према ближњима, па његово миротворство за добро свога и других народа, па његово одрицање од преваре богатства, власти и славе овог света; његово неуморно путовање по народу и поучавање свију сталежа и занимања.
Све што је оп чинио и могао чинити из свести да смо сви ми људи уздигнути на висину и част сарадника Божијих, по речи Апостоловој, коју Апостол илуструје својим примером проповедања речи Божије Ја посадих, Аполос засади и који залива једнако су и сваки ђе примити своју плату по своме труду.
У приликама и неприликама нашег времена, сви ви браћо и сестре, особито ви млади, студенти београдског и других универзитета, па достојанствен начин изражавали сте своје стајање, као сарадника Божијих, за истину, правду и поштовање достојанства људске личности и његовог демократски слободног изражавања своје воље.
Обратисмо се Богу, и Његовом и нашем Светом Сави, молитвом и постом ових дана, и данашњом молитвом у овом храму и приступањем светој тајни евхаристије, да Господ Свемилостиви и Свемогући помогне да све оно што је добро и свето, по њиховој оцени, узрасте и донесе род у миру и части па добро свима.
Молимо се Богу, и сада и увек, да еванђелске истине нађу места у уму и срцу свију нас и свију људи и у срцима и у душама свију младих, да увек будемо и останемо, и ми и они, у броју оних који, по оцени Христовој, знају шта раде. То да остваримо у миру, љубави и слози, и достигнемо блаженство Царства небескога, Свети Саво ти помози. Амин!
 
27. јануар 1997.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Беседа на Савиндан у Храму Светог Саве, након светосавске литије улицама Београда.

Comments are closed.