ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
СВИ ЈЕДНАКИ ПРЕД БОГОМ[1]
 
Драга браћо и сестре Црне Горе, драга децо у Господу нашем Јединоме, благослов вам од мене, Патријарха вашег и поздрав:
Мир Божји, Христос се роди!
Да сам икако у могућности, дошао бих данас у Подгорицу, не да станем на једну или другу од завађених страна, већ да останем између њих, између вас, браћо моја, да се најпре помолмм за милост Божију, а затим да клекнем пред вас, и склопљених руку замолим: смирите душе, стишајте глас, не надмећите се виком, да вам крв не би ушла у главу, а реч сишла на орозе.
Ни право ни неправо нису само на једној страни, раздори су већи од разлика и “ето наше опште несреће”, не само ваше! Можда ме пе чујете најбоље, јер неки воле да чују само оно што им је по вољи, али верујем да ће људи добре вол>е схватити да вам говорим чисте савести и да сте за мене сви једнаки пред Богом коме једино служим. Очинске молбе које вам упућујем ове су:
Нека свако настави да се за своје мишљење бори, али на начин који доликује озбиљним, договорним људима; своје упорности да преиспитујете разборито и да вам истипа буде гласнија од истицања кривице само у другима; ви који сте до сада подуже били на челу Црне Горе, немојте се бојати да сте на губитку, ако мислите да вам је победа неправо измакла; теже би по вас било ако испадне како по сваку цену и увек исти морају бити непроменљиви на власти; ви који, пак, сада треба да преузмете најодговорније дужности, имајте увек на уму да ваља служити народу а не господарити њиме; трудите се да будете представници свих људи Црне Горе, а не само ваших присталица, и немојте промену схватити као своју победу, већ као прилику да урадите што боље и више за добро свих народа и читаве земље у којој живимо.
Од Светог Саве, Светог Василија Острошког, Светог Петра Цетињског до најбољих глава Црне Горе, које нису биле само главарске већ толиких умних, златоустих људи из народа, чувара образа и части – свако од њих има реч која би вам данас као ретко која говорила: “у памет се, браћо Црногорци” и проклињала да се не брукате као народ и људи, већ да будете светао пример моралног јунаштва које вас је прославило у српству и у читавом свету. Нека вам јунаштво данас буде чојство које каже да ваља друге бранити од себе! Ваљда једино у српском језику постоји таква реч и таква њена порука.
Тако вам свих светиња до којих држите, тако вам Црне Горе, те Свете горе читавог нашег рода и језика, услишите молбе које вам упућујем да данас разбијете мрак братомржње која омамљује завађене и да чојством осветлите образ свеколиком народу свом.
Нека се данас Христос миротворац и помиритељ ваистину роди у Подгорици, у срцима свију вас и свију нас!
 
У Београду, 11.јануара 1998
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Писмо патријарха Павла Црногорцима.

Comments are closed.