ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
ЗА ИЗНАЛАЖЕЊЕ ПРАВЕДНОГ II ТРАЈНОГ РЕШЕЊА[1]
 
Ваша Екселенцијо,
Сазнавши ових дана да је у циљу превазилажења кризе на Косову и Метохији – јужној покрајини Србије, планиран састанак представника СРЈ и српске владе и представника косовских Албанаца у Рамбујеу од 6. фебруара, а уз заједничко председавање Ваше Екселенције и господина Робина Кука, Српска православна црква изражава спремност да допринесе изналажењу трајног и праведног решења за све који вековима живе на тим просторима.
Српска православна Црква је животно заинтересована да кроз своје представнике: митрополита црногорско-приморског Амфилохија и епископа рашко-призренског Артемија и њихових пратилаца (јеромонаха Саве из манастира Високих Дечана, Момчила Трајковића и Душана Батаковића) буде присутна на том скупу у Рамбујеу јер се на Косову и Метохији налази преко 1300 цркава и манастира Српске православне цркве, од којих су широм света познати: Пећка патријаршија (вековно седиште Српске православне цркве), манастири Високи Дечани, Грачаница, Богородица Љевишка, Свети архангели код Призрена и многи други. На Косову и Метохији преко хиљаду година живе православни Срби, чланови и верници Српске православне цркве који желе и убудуће ту да живе.
Ради верног и адекватног представљања тих животних интереса Српске православне цркве када се решава питање Косова и Метохије, молимо и захтевамо да се омогући нашој делегацији присуство на конференцији у Рамбујеу у својству који Ви сматрате могућим (макар као посматрачи) са правом да изнесу своја гледишта по спорним питањима.
Сматрамо да ће посебно Француска имати разумевања за заштиту права српског народа с обзиром на традиционално пријатељство и француско познавање сложених односа на Балкану. У нади да ћете Ви, који се борите за поштовање људских права широм света, омогућити и Српској Православној Цркви право да се чује њен глас када се ради о њеним виталним интересима.
Искрено Вас поздравља
 
Патријарх српски Павле
 
Фебруар 1999.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Писмо Иберу Ведрину

Comments are closed.