ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
ЦАРЕВО ЦАРУ, А БОЖИЈЕ БОГУ
Беседа одржана на Светој Литургији у четвртак 28. по Духовима у Патријаршијској напели Светог Симеона Мироточивог
 
“И тражаху Првосвештеници и књижевници да у онај час дигну руке на њега, но побојаше се народа; jep разумеше да за њих ову причу каза. И мотраху на њега; u послаше уходе која се претвараху да су праведни, не би ли Га ухватили у речи, те уа би Га предали начелству и власти намесниковој. И упиташе Га говорећи: Учитељу, знамо уа право говориш и учиш, и не гледаш ко је ко, него заиста учиш путу Божијем: Да ли нам је допуштено давати данак ћесару или не? А он, разумевши препреденост њихову, рече им: Што ме кушате? Покажите ми динар; чији је на њему лик и натпис? А они одговарајући рекоше: Ћесарев. А он им рече: подајте, дакле, ћесарево ћесару, а Божије Богу. И не могаше Га ухватити у речи пред народом; и задививши се одговору његовом умукоше”.
 
(Лука 20, 19-26; Зач. 101)
 
Телу треба дати оно што му треба – храну и остало материјално, али и души оно што је за њу храна а то је духовна храна, тј. Реч Божија. Књижевници шаљу уходе да ухвате Господа у речи и тако га осуде. Да би Га навели да каже нешто за шта би га могли осудити, они се праве да су тобож заинтересовани за Његово учење, па почињу питање снисхођењем и додворавањем. Знамо да право учиш и не гледаш ко је ко. Кушају Га и питају да ли им је допуштено давати данак ћесару. А Господ, прозревши их, тражи да му покажу динар. Па, кад утврдише да је на њему ћесарев лик, Он им онда рече да дају ћесару ћесарево, а Божије Богу. Мислили су ако Он каже: Дајте само ћесару, тада би био крив јер на Бога хули и не мисли. Ако, пак, каже само Богу треба давати, а никако ћесару, тј. властима, и онда би био крив закону и властима. Био би крив Риму и могао би се осудити да народ диже иа буну и против цара. Али Господ им даје одговор који нису очекивали и за који га не могу осудити: подајте цару царево, а Божје Богу.
То Бог од нас тражи. Не само једно, већ једно и друго и цару царево и Богу Божије. Значи, да живимо по закону, али Богу да дамо оно што од нас очекује.

Comments are closed.