ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
АПЕЛ ГРАЂАНИМА И ВЛАСТИМА СРБИЈЕ
 
Обавештен да се са одређених места спремају “узвратне демонстрације” у уторак 24. децембра 1996. године, сматрам се обавезним да изразим своју највећу забринутост. Мимо свих, крајње штетних, политичких, дипломатских или економских последица, главну опасност сагледавам од последица подељености нашег друштва које може довести до узајамног, оружаног разрачунавања.
Обраћам се зато свим грађанима и властима у Србији, а посебно припадницима владајућих странака, иза којих стоје оружане снаге постојећег поретка. Молим их да се уздрже од сваког насилног обрачуна и отрпе протесте на све оно што је и довело до незадовољства, не само око избора, већ и општим стањем у земљи. Нека својим вођама оставе да нађу решења које ће обезбедити демократски мир и задовољење правде.
Али обраћам се и грађанима, који су предвођени челницима опозиционих странака, а нарочито студентима, да у име достојанственог, ненасилног изражавања негодовања и даље показују своју преданост истини, а не вољи за обрачунима. Ако се у народу сматра да “паметнији попусти”, па онда то будите ви: одустаните од сутрашњих демонстрација да не би на вас пала одговорност за најгоре што би се могло догодити. Наставите да се понашате како вам доликује, узимајући за пример студенте Београдског универзитета, којима сам се посебно обратио са благословом за њихову приврженост хришћанским идеалима, што значи истинским демократским и људским слободама.
Молим се Богу да превлада разум и мир међу вама, и ако би којом несрећом ипак дошло до сукоба, бићу дужан да и лично станем на страну народа према коме би се применила сила. Пред највећи празник мира и добре воље међу људима, нека се у сва срца нашег народа усели благодат Рађања Сина Божијега, Господа Исуса Христа.
 
С благословом,
Патријарх српски Павле

Comments are closed.