ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
НА САХРАНИ ДР НЕДЕЉКА КАНГРГЕ
 
Богу се помолисмо за душу покојног брата нашег у Христу Недељка, човека који је заиста и знао зашто живи и достигао смисао и постигао циљ живота свога. А то је по речи Светих: стећи блажени непролазни живот који се већ почиње у овом свету, а наставља у ономе непролазном испуњавајући обе заповести Христове у љубави према Богу, која је и највећа заповест и у којој се садрже све остале заповести и све још више од тога и љубави према ближњима. Он је заиста стекао и блаженство и Царство Небеско. Колико је он само људи у невољи оперисао, помогао да дођу до здравља и не само извршио стручно и као што треба операцију, него колико је показао и оне људске – љубави према њима!
Не једанпут сам слушао од његових пацијената, толиких, колико је он пута и ноћу долазио после операције и за време док су они лежали у болници па чак и код куће да их обиђе и да види да ли им треба још помоћи. Показујући тако ону јеванђељску и хришћанску љубав која је човеку увек потребна а поготово када се нађу у невољи од болести или у другим тешкоћама. То да је он остварио смисао свога живота и да је ево у Царству Небескоме, и да и нас очекује да и ми остваривши смисао свога живота нађемо се заиста на оној страни на којој ђе се и они нађи, а то је страна коју ђе Господ кад дође и познати и признати за своје.
То је права утеха и његовој мајци и сестри и супрузи и осталој родбини и свима нама који смо били његови пацијенти и свима познаницима. То кажем да је знао он зашта треба живети и како треба живети и како стварати себи вечну кућу на ономе свету.
Нека Господ упокоји душу слуге свога Недељка и нека Господ помогне и нама да угледајући се на све свете и на његов живот у Христу, да и ми достигнемо оно главно; да стотину и хиљаду година човек живи, прође време, а оно што он спреми за вечни живот својом вером и животом, по вери јеванђељској то не пролази никада.
Господе, упокој душу слуге свога Недељка!
 
14. мај 1999.

Comments are closed.