ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
ИСЦЕЉЕЊЕ ГУБАВОГ
Беседа на Светој Литургији у уторак 19. по Духовима, у Патријаршијској капели Светог Симеона Мироточивог
 
“И када бијаше Исус у једноме граду, и гле, човек caв у губи, пa видевши Исуса паде ничице и замоли Га говорећи: Господе ако хоћеш можеш ме очистити, П пруживши руку дохвати га се и рече: Хоћу, очисти се! И одмах губа отиде с њега. И он му заповеди уа ником не казује: Него иди и покажи се свештенику, и принеси дар за очишћење cвoje, како је наредио Мојсеј за сведочанство њима. Али се Глас о њему још већма ширио, и мноштво народа стицаше се уа Га слушају и да их он исцељује од њихових болести, А он се удаљаваше у пустињу и мољаше се Богу”
 
(Лука 5, 12-16; Зач. 18)
 
Губа или лепра, је тешка заразна болест која кад ухвати маха онда се распада кожа и отпадају од човека поједини делови. И по закону Мојсијевом, губавци су морали да живе ван места становања. на ђубриштима, а народ им је доносио храну, како је ко могао и хтео. И они су били обавезни да носе прапорац на ногама када иду и кад наиђу поред неког да кажу: Нечист, нечист, да би се тај уклонио да не би добио болест. Ако би се десило да су излечени онда би се опрали, долазили храму и приносили жртву Богу за своје очишћење – голуба или голубицу.
Та болест и данас још постоји у Индији. Само је тешко онде где је света много, у градовима и местима као што је у Индији где је много народа, одвојити се и на тај начин сачувати од заразе. Христос исцељује као Бог ево и ту болест.
Но, “Он се”, вели, “удаљаваше у пустињу и мољаше се Богу”. Син Божији има потребу да са Оцем Својим Небеским разговара, јер то је у ствари молитва и наша, и треба да буде наша молитва, разговор са нашим Оцем Небеским. Молитва има три врсте. Прве су оне у којима ми славимо Бога, друге су оне у којима Му захваљујемо за добра која нам Он чини свакодневно и треће оне којима ми молимо за оно што нам је од потребе.
Нека нас Господ чује и услиши у свему ономе што тражимо за наше добро и добро свију људи. Бог вас благословио!
 
21. октобар 1997.

Comments are closed.