ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
ШТА ЈЕ БОРБА ПРОТИВ ЗЛА
Беседа на Светој Литургији у духовни уторак, у Патријаршијској капели Светог Симеона Мироточивог
 
Још сте чули како је казано старима: Не куни се криво, а испуни што си се Господу заклео. А ја вам кажем: Не куните се никако: ни небом јер је престо Божји; ни земљом јер је подножје ногама Његовим; ни Јерусалимом jep је град великога Цара. Ни главом својом не куни се, јер не можеш ни длаку једну белом или црном учинити, Дакле, нека буде реч ваша; да, да; не, не; а што је више од тога, од злога је. Чули сте уа је казано: Око за око, и зуб за зуб. А ја вам кажем уа се не противите злу, него ако те ко удари по десном образу твом, окрени му и други; и који хоће да се суди с тобом и кошуљу твоју уа узме, подај му и хаљину; и ако те ко потера једну миљу, иди с њим, уве”.
 
(Матеј 5,33-41;3ач,14)
 
Господ нас опомиње да се не кунемо, него да међу нама буде такво истинољубље, такво поверење да говоримо истину, да је довољно рећи, да, да или не, не. Истина, у важним моментима и црква допушта да се закуне да би се дошло јасније до истине, поготово на суд. Знамо и из Светог Писма где се Господ, каже се, “закле собом “. Дакле, није ту реч да се заклетва не употреби никако, кад је нужда и потреба, него да се ми трудимо, кажем, да будемо истинољубиви јер је Бог истина, а ђаво да је лажа и отац лажи. У том смислу да будемо истинољубиви.
И још реч, да поновим. У старом законику Мојсијевом речено је: “око за око, зуб за зуб”. То је виши степен законитости него што је било раније. Ламех, који је имао две жене, рекао је да he убити младића за масницу, човека за рану (1. Мојс.4, 23). И, сад долази закон Мојсијев који каже: Не може, него само око за око, зуб за зуб, ужег за ужег (2. Мојс. 21, 24,1 5), колико ти је учињено толико можеш да вратиш. Е, онда долази реч Господња да чинимо више, да иницијатива од злога пређе на нас. Па каже да се не противимо злу злом. Не да се не противимо злу уопште, то би била пасивност, уништење разлике између добра и зла. Него да се не противимо, злом, не можемо злочином одговарати на злочин. Јер апостол Павле каже: “Не дај да те наведе зло, него надвладај зло добрим” (Рим. 12, 21). То је смисао ових речи Христових, понављам не буквално. Јер и Он кад је на суду био и кад га је слуга ошамарио, он му није окренуо леви образ, него је рекао: “Ако зло рекох, докажи; ако добро, зашто ме бијеш? (Јн. 18,23).
Мислим да схватате о чему је реч. Будимо спремни да учинимо више него што зло тражи, ако је у изгледу да ђе се тај грешник поправити, да ће схватити. У сваком случају не будимо пасивни, него узмимо иницијативу у погледу добра. Колико је, дабоме, оних злих постало хришћанима због тога што су хришћани показивали ту реч Христову колико воле непријатеље своје, колико се труде да се и они покају, схвате да иду, срљају у пропаст.
Нека Господ помогне да и међу нама буде истинољубље и да из љубави према ближњима волимо чак непријатеље своје у смислу да се молимо Богу, али и ми да указујемо својим животом, е да и они схвате да иду у пропаст духовну, у муку вечну, да се покају и спасу. Бог вас благословио!
 
20.јуни 1997.

Comments are closed.