ПУТ У ЖИВОТ

 

ПУТ У ЖИВОТ
 

 
ПРИПРЕМА ДУШЕ И ТЕЛА[1]
 
Данас у Цркви православној почиње Часни пост, припрема душе и тела за дочек највећих празника наше вере – крсног страдања и смрти Исуса Христа и Његовог из мртвих Васкрсења. Из божанске љубави, ради нашег спасења, Он бива распет и умире. А из своје бесконачне моћи трећи дан васкрсава и осигурава нама живот вечни.
Наш пост треба да буде и телесни и духовни, јер смо и тела и душе. Телесни пост је у употреби посне, биљне хране, а духовни у удаљавању од злих дела. Свети Оци опомињу: Ако неко пости а не држи уста своја да не говоре зле речи, или се гневи, или оговара ближњега, или се не удаљује од похоте и лажи, – никакве он нема користи, него губи сав труд. И тако, што смернији и чистији, да приступимо највећој светињи наше вере, Светом причешћу. Тиме долазимо у најприсније јединство са Сином Божијим и јединство са свима верним: јер једна је чаша благослова из које пијемо, и један хлеб који ломимо, и једно смо тело многи, пошто се сви од једнога хлеба причешћујемо”.
Свагда, а поготово у посту, треба приљежно читати и слушати реч Божју, Свето Писмо; молити се Богу и у дому и у цркви са осталима, у овим невољама у којима се налази наш народ.
Треба још и ово имати у виду да пост није људска, него божанска установа за коју је Бог, преко пророка Мојсија, рекао да је “Уредба вечна”. Њу је и Христос освештао постећи 40 дана, и наредио својим верним да посте. Постили су и Свети апостоли, верни тада, као и доцније за цело време ових 2000 година.
Зато не слушати оне који ће ових дана да вас позивају на своје приредбе и скупове не у православимм црквама, да вам доказују да су Свето причешће и пост људске наредбе и измишљотине, непотребне за спасење. Бдите, дакле, и чувајте душе своје, како од проповедника криве вере, тако и од живота који није по правој вери.
Нека вам је благословен Часни пост и Свето причешће коме приступате.
 
22. фебруар 1999.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Посланица Патријарха Павла вернима СПЦ.

Comments are closed.