Аномалије родитељске љубави

 “Не буди нормалан” и “Не буди здрав”

 

Ако се родитељи брину о детету и испољавају занимање за њега само када је болесно – то је једнако поруци “Не буди здрав”. Исто тако родитељи могу примећивати дете када се код њега појаве неки проблеми – неко га је избио, показао је лошу дисциплину у школи, разбио је суседима прозор. Самим тим они подстичу проблематично понашање детета и као да га због таквог понашања награђују својом пажњом. На тај начин, они му шаљу поруке: “Не буди нормалан”, “С тобом мора да нешто није у реду”. И једна, и друга забрана формирају код детета мученички став у каснијем животу: “Да би ме волели и бринули се о мени морам да патим, да болујем, са мном мора да се нешто догађа”.

* * *

Осим ових главних наредаба, постоје још и забране које се тичу мисли и осећања. На пример, забране усмерене против мисли: “Не мисли”, “Не мисли тако” (имају се у виду неке одређене мисли), “Мисли онако како ја мислим” (“Не расправљај се са мном”). Забране о осећањима: “Не осећај”, “Не осећај тако” (нека одређена осећања), “Осећај онако како ја осећам” (“Ако ја осећам да ми је хладно обуци се топло”, “Ти не можеш да не волиш свог малог брата, ти си се једноставно узјогунио”).

Наравно, дете се може на различите начине понашати према родитељским забранама. На пример, оно може једноставно да не поверује забранама и да их одбаци. Као разлог за то може да служи, на пример, увиђање патологије овакве забране (“Моја мајка је луда и није важно шта она говори”), или сусрет с другим човеком који оспорава родитељске забране и вера у тог човека (“Моји родитељи не верују у мене, али зато у мене верује мој учитељ или тренер”). Али ово се не дешава често.

Пошто дете фундаментално зависи од родитељске љубави и наклоности, често је, да би га родитељи волели, принуђено да се слаже с њиховим гледиштем, са њиховим забранама. На основу родитељских наредаба оно доноси несвесне одлуке у односу на себе, свој живот, околину, људе и међусобне односе с њима. Те одлуке могу имати патолошки карактер. Ето зашто, драги родитељи, треба бити веома осетљив према забранама, према порукама које шаљете својој деци. Надам се да ће вам наведени описи помоћи у томе.

На први поглед, практично ништа нисмо рекли о позитивним забранама. Али то није тако. Позитивне забране су по смислу супротне негативним; зато, када већ добро знате о ономе што треба избегавати, покушајте да формулишете оно према чему треба тежити. Напишите насупрот свакој негативној забрани оне позитивне поруке које бисте хтели да шаљете свом детету и које оповргавају првобитну негативну варијанту. На пример, ево шта смо ми добили.

 

Негативна забрана Позитивна забрана
Не буди Драго нам је што си дошао у овај свет и

што се налазиш са нама.

Не чини Иако можемо да тугујемо и да се бринемо зѕ тебе, са радошћу поздрављамо твоју иницијативу и самосталне кораке. Дајемо ти право на властито искуство, чак и ако је оно повезано са грешкама. Спремни смо да те подржавамо онолико колико ти то не смета да осећаш властите снаге и могућности.
Не зближавај се Отворено изражавамо према теби своју љубав кроз речи и додире. Иако је у свету много бола, он је ипак пун љубави и поверења.
Не буди значајан Ми те ценимо независно од твојих способности и успеха
Не буди дете Детињство је дивно животно доба. Радујемо се што ти помажемо и бринемо се о теби све док ти је то потребно.
Немој да одрастеш Поздрављамо твоје одрастање. Иако нам може бити мало тужно због тога што си престао да будеш мали, сигурни смо да можемо да будемо потребни једно другоме као одрасли људи. Нас не плаши буђење твоје сексуалности, то је природно и ми се с деликатношћу и разумевањем односимо према томе.
Не постижи успех Радујемо се твојим успесима и поздрављамо их. Нас радује када нас у нечему надмашиш.
Не буди

оно што јеси

Пол детета је немогуће наручити и зато те волимо онаквим какав јеси – био дечак или девојчица, независно од тога,

да ли си здрав или болестан.

Не буди нормалан

Не буди здрав

 

Ми испољавамо пажњу и бригу према теби, независно од тога да ли си здрав или болестан.

 

Comments are closed.