Аномалије родитељске љубави

Осећање “неплаћеног дуга”

 

Многи родитељи, бескрајно посвећујући себе детету, могу изазвати у детету осећање неплаћеног дуга, кривице, одсуства властите вредности и убеђење да не заслужује све то и да није у стању да плати дуг. Чињеница да родитељ не захтева плаћање само погоршава проблем. У том случају код деце могу настати озбиљни проблеми када буду морала да напусте родитељски дом.

Будући оптерећено осећањем неплаћеног дуга, дете ће тражити оправдање свог живота и “плаћаће дуг”, играће аналогну улогу у односима с другим људима – посвећујући себе њима и не тражећи ништа за узврат, нарочито од своје деце. На тај начин, осећање мање вредности и дуга преноси се на следеће поколење. Ово је удес многих породица, то је терет који се преноси из поколења у поколење. Некима успева да се избаве од дугова једноставно одбивши да их плате, а другима не. Ови други често трпе поразе у односима са спољашњим светом, остајући тесно повезани с родитељским домом, а понекад га уопште и не напуштају.

Неки покушавају да збаце са себе тај јарам, поричући постојање таквог “дуга”. Понекад њихово понашање поприма крајње облике, које осуђује породица и друштво. Такви људи се често налазе у изолацији. Испуњени осећањем кривице, они очајнички траже разумевање, при чему се, не умејући да изграде конструктивне односе са старијим људима од значаја, или пак, претрпевши пораз у животу, враћају у родитељски дом.

Догађа се да “дужници” напуштају животно бојно поље с развијеним психијатријским симптомима. А неки од њих постају радници радних организација које помажу угроженим људима.


Comments are closed.