Аномалије родитељске љубави

Дајте добар пример

 

Ако хоћете да васпитате срећну, здраву и сигурну децу, треба да им дате добар пример. Деца много тога уче посредством имитације. Посматрајући вас, слушајући вас и понављајући ваше речи, она имитирају ваше понашање.

Поставши родитељ, немате више права на луксуз да радите и говорите шта вам падне на памет. Морате далеко више да се бринете о свом понашању и његовом утицају на децу, јер она се не уче помоћу речи, већ копирајући понашање одраслих.

Сеоски клуб, дискотека. Млада мама, једва се држећи на ногама, плешући држи за руку четворогодишњу девојчицу. Не могу више да седим, прилазим јој, те почињем разговор:

– Реци ми, Лена, да ли би хтела да твоја Ољењка, када јој буде 12-13 година, исто тако заудара на пиво?

– Не, наравно… Нећу јој дозволити.

– Разумеш ли, ствар је у томе што деца веома воле своје родитеље, а онога кога волиш почињеш несвесно да копираш… Свака девојчица хоће да личи на своју маму.

Ако хоћете да ваша деца одрасту с добрим и здравим навикама, морате и сами да дате добар пример. Ако хоћете да ваша деца избегавају употребу алкохолних пића, дувана и да не буду изложена другим погубним навикама, неопходно је да својим властитим понашањем то показујете. Ако хоћете да ваша деца проводе више времена у читању, а не пред телевизором, морате показивати пример, читајући кад год имате прилику. Ако хоћете да ваша деца развију у себи пристојност, мирноћу, уравнотеженост и самоконтролу, неопходно је да носите у себи слику тих особина, чак и у критичним ситуацијама.

Деца увек гледају своје родитеље да би научила како да се понашају и ваша улога модела понашања може имати већи утицај на вашу децу, него било шта друго у њиховом животу.

 

Comments are closed.