NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

 


Šta je duhovni život i kako se za njega osposobiti?

 
74. Pouka onima koji žude za životom u manastiru. Razni oblici podviga bezbračnog života. Strpljivo čekanje i priprema za manastirski život još kod kuće.
 
Milost Božija neka bude sa Vama!
Pišete: „O, kada bi to moglo da se dogodi brže! Ovoga časa bih odletela negde u pustinju, da ništa ne vidim i ne čujem“. Ne, ne. Nikako ne treba da žurite. Gde postoji takva žurba i žudnja – što pre, što pre – tamo nije u pitanju Božije delo. Čak i dobre želje nisu dobre i ne vode ka dobru ako su u neredu. Božije delo se odvija tiho i neprimetno, ali pouzdano.
Molite se i strpljivo čekajte gledajući hoće li se otvoriti vrata za izlaz. Gospod će tako urediti da ni Vama neće biti jasno kako se sve dogodilo. Obručite se sa Gospodom sada – sami u sebi pred Njim Jedinim. A kada ćete pristupiti zboru Njegovih nevesta – to ostavite Njemu da odluči. Potpuno se predajte Njemu u ruke.
Vi birate manastir. Ali manastir nije jedino mesto za one koji neće da se vezuju porodičnim vezama. U početku uopšte nije bilo manastira. Oni koji bi doneli odluku da služe Gospodu, nisu se vezivali za svakodnevne svetske brige, nego bi u svome domu uređivali sebi sobicu i u njoj su živeli odvojeno od svega, u postu, molitvi i proučavanju Božanskog Pisma. Zatim su, nešto kasnije, kada im je postalo neudobno da žive u kućama, neki od njih počeli da odlaze iz gradova i sela i da žive u pećinama ili u grobnicama ili u posebno podignutim kelijama. A posle toga su već nastali manastiri, da bi podvižnici živeli zajedno i udružili snage, da bi se izdržavali i da bi delo spasenja savršavali u naročitim podvizima. Ali i tada je bilo onih koji su odlučivali da život posvete Gospodu i da žive u bezbračnosti, a da pri tome nisu stupali u manastir, neko su se posvećivali služenju braći i sestrama u bolnicama, ubožnicama i prihvatilištima. I svi ti načini života koji su se formirali još u prvo vreme Crkve Hristove nisu prestali da postoje do danas. I danas se neki od bezbračnih spasavaju kod kuće, a drugi odlaze u manastir, dok se neki posvećuju služenju bolesnima.
I Vi treba da izaberete neki od tih načina života. A koji od njih, to sačekajte i pogledajte na šta će Bog da Vam ukaže. Dobro ste rekli da je lakše spasavati se u manastiru. Tamo se lakše može doći do očišćenja srca i do onog stanja koje predstavlja radost u Duhu Svetome. Jer u manastiru je sve prilagođeno tom cilju. Meni se čini da je manastir za Vas najpogodnije mesto i zbog stanja Vašeg zdravlja. Zato ne odbacujte ideju da jednom dospete tamo. A vreme će pokazati Gospod. Dotle treba da se strpite i da se podvizavate na prvi način – živeći kod kuće. Imajte svoju sobu, imajte je kao manastirsku keliju i u njoj vodite život kao da ste u manastiru. Neka Vam otac i majka budu umesto igumana, a ukućani umesto sestara u manastiru, a Vi da budete njihova nezamenjiva poslušnica.
Vi žurite u manastir kao na slobodu ili u raj. Zaista, tamo vlada potpuna sloboda za duh, ali ne i za telo i spoljašnje poslove. U tom pogledu tamo vlada potpuna svezanost; neumoljivi je zakon – odricati se sopstvene volje. Tamo je zaista raj, ali se do njega ne dolazi cvetnom stazom. On je zaista tamo, ali je put do njega zakrčen trnjem kroz koje se treba probiti. Tamo niko ne stiže a da se ne izgrebe i ne izbode. To imajte u vidu dok čekate slobodu i raj u manastiru.
Čekajte strpljivo. Setite se guvernante (vidi pismo 28)! Ona je čekala sedam godina da bi ispitala čvrstinu svoje namere. Zato je od nje i ispala usrdna monahinja.
Čemu žurba? Manastiri neće pobeći. Poći će Vam za rukom da dođete u neki. Ali utvrdite se u nameri i ojačajte telom. U Vašoj kući postoji red, živi se blagočestivo. Vaši roditelji i srodnici su bogobojažljivi ljudi. Tu ne možete naići ni na šta što bi bilo protivno Vašoj odluci da se posvetite Gospodu. Treba da sazrite u takvoj atmosferi i u takvom rasadniku.
Dakle odlučeno je: čekajte. Svoj život i svoje navike pomalo usklađujte sa manastirskim.
Neka Vas Gospod blagoslovi!

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *