ШТА ЈЕ ДУХОВНИ ЖИВОТ И КАКО СЕ ЗА ЊЕГА ОСПОСОБИТИ

 


Шта је духовни живот и како се за њега оспособити?

 
46. Општа правила за онога ко стоји на путу истинског живота.
 
Ви сте тако одлучно ступили на пут служења Господу. Нека Вас Господ благослови! Служите Господу! Пре свега:
Чувајте се умишљености, она је – први непријатељ. Наша исправност пред Богом која представља тек намеру, већ рађа мисао о томе да се нешто посебно разликујемо од других, па и од себе у прошлости, а то је још очигледније када нам пође за руком и да учинимо нешто на том путу. Чим мало останемо у тој исправности, она нам већ изгледа као нешто дивно и ми почињемо о себи да маштамо као о савршеним лицима која савршавају чудесна дела. А то нас заправо ђаво притиска како би подстакао умишљеност. Ко подлегне и падне у умишљеност, од њега истога часа одступа благодат и оставља га самог. Тада га ђаво хвата као беспомоћни плен.
Нека Вас не напуштају страх и опрезност. Ми ходамо између замки. Ђаво никада не искушава очигледним злом, него нас обмањује првенствено привидом добра. Неискусан човек ће поћи за мамцем и пашће у руке ђавола као што у прекривену јаму пада звер која безбрижно иде по шуми. Чувајте се и не губите храброст, јер Господ је близу.
Нека Вас не напушта страх од смрти, и суда после смрти, и пресуде. Од јутра, чим почнете у срцу да се сећате Господа, потрудите се да уз то вежете сећање на ово последње. Затим читав дан не престајте да размишљате о томе, као што не престајете да размишљате ни о Господу, а када пођете на починак говорите: гле, гроб је преда мном! Предстоји ми смрт! Видећете какве ћете чуваре у томе пронаћи.
Не треба сасвим да се удаљите из друштва. Али од Вас зависи то, да будете у друштву које је мање склоно испразним забавама. А када будете тамо, немојте, колико сте у стању, да губите пажњу према Господу, Који је близу и у Вама, на сећање на смрт која је спремна да Вас узме. Не допустите да Ваше срце подлегне утиску који производе угодности за очи, слух и друга чула. Живот у свету зато и није добар, што душу пуни успоменама на ствари, лица и дела, које после узнемиравају душу. То човеку не дозвољава да се моли како треба. Једно је средство против тога: чувати срце од таквих утисака колико је могуће. Нека све иде и пролази мимо Вас и нека не улази у срце.
Ипак, немојте да бежите од људи и не будите зловољни. У Вашој ситуацији то није добро, а ни користи од тога нећете имати. Више времена проводите са својима. Добро је то како се владате, не одступајте од тога да не бисте били уздрмани и да не подлегнете људском празнословљу.
Духовним занимањима – молитвом, читањем и размишљањем – треба да се бавите непопустљиво свакога дана. Шта ћете када да радите, то одлучите сами. Устајте раније и пре но што изађете из своје собе прођите сва та занимања колико стигнете. Своје најнужније потребе изразите Господу дечијим речима и са дечијим поверењем, а молитве из Молитвеника прекидајте поклонима и кратким молитвеним позивима Богу. После молитве читајте уз размишљање и све што прочитате примените на себе или размотрите како то да примените у животу. Писао сам Вам већ и опет понављам: било би веома плодотворно када бисте свако јутро кратко записивали мисли које Вам се роде у глави или до којих дођете размишљајући о ономе што сте прочитали у Јеванђељу и Апостолу. Прихватите се тог труда и савршавајте га у простоти, без икаквог мудровања.
Трудећи се из све снаге сву Вашу бригу о успеху положите на Господа. Увереност у помоћ Божију корен је духовног живота. Ништа се не даје одједном, све ће доћи у своје време. Све што са вером затражите, добићете. А када? Кад Господу буде угодно да Вам да. Трпите, тврдо остајући у начину живота који сте изабрали. Надахњујте се надом да ће доћи дан када ће у Вашем срцу засијати светлост радости и када ће му бити враћена слобода од свих окова, када ће добити лакоћу покрета и узношења онамо где вуку добри планови дуга. Тада ћете као птица пуштена из кавеза на слободу летети у духовној области.
Благослов Господњи нека је на Вама! Нека Вас Мајка Божија осени покровом Својим! Анђео чувар нека Вас штити од свих непријатељских насртаја!

Comments are closed.