ШТА ЈЕ ДУХОВНИ ЖИВОТ И КАКО СЕ ЗА ЊЕГА ОСПОСОБИТИ

 


Шта је духовни живот и како се за њега оспособити?

 
73. Продужетак. Једном дати завет безбрачности треба чврсто држати. Узвишеност девствености.
 
Хитам да Вам додам још нешто на исту тему.
Свети апостол Павле, који је засадио веру Христову у Коринту, страхујући да Коринћани не скрену на неки погрешан пут, писао им је: јер ревнујем за вас Божијом ревношћу, јер вас обручих мужу једноме, да девојку чисту приведем Христу. Али се бојим да као што Еву превари змија лукавством својим, да се тако и мисли ваше не одврате од простодушности која је у Христу (2. Кор. 11,23). Ревнујем Божијом ревношћу и ја за вас, као што видите од самог почетка наших разговора. Сад ево стојите пред Христом Господом као девојка чиста која је себе посветила Њему! Али Ваше обручење са Господом нисам савршио ја. До њега је дошло мимо мојих напора, чак и мимо мојих намера. Када сам Вам писао нисам имао у виду ништа друго него да Вас усмерим на истински хришћански живот у коме бисте, као у безбедној лађи, могли да препловите немирно море овог пролазног живота. Испало је међутим много више од тога. И слава Богу! Склоност ка томе код Вас је од ваше природе – Бог Вам ју је дао. Спустила се благодат Божија. И ето одлуке!
Одлука! Али само дело је још далеко. Колико је само случајности на које може да се наиђе, а које све могу да преокрену. Свакако треба да будете опрезни да и Вас ђаво не превари својим лукавством као што је змија преварила Еву. Господ нека Вас избави од таквих случајности. Ипак, ако је слугама Божијим стално неопходно да буду трезвени, будни и да се моле, тим пре је то сада неопходно Вама, након што сте донели такву одлуку. Не могу да вам кажем ништа одређено, осим: стојте на стражи. Ђаво у трену може да нападне. Пишите чешће. А у међувремену држите се чврсто.
Што више нека у Вама ухвати корена уверење да је начин живота који сте изабрали Богом благословен. Такав начин живота је похвалио и Сам Спаситељ када је говорио о онима који су се ушкопили Царства ради Небеског (Мт 19,12). Њему је дао предност и када је казао за Марију, која је седела уз Његове ногу и слушала само Његове речи, да је добар део изабрала, јер је изабрала оно што је једино потребно. Светле примере таквог живота видите код многих пророка и апостола, код светог Претече Господњег, а пре свега код Пречисте Владичице Богородице, ризнице и извора чистоте. Њен Матерински покров нека нас увек заклања. Она се нарочито стара о девственицама.
Девственице, као и девственици, постоје у Цркви Христовој још од апостолског доба и од тог времена непрестано су присутни и остаће у њој, док постоји света Црква, то јест до краја света. Јер тај начин живота није стран нашој природи, а и дух вере Христове му је наклоњен. У Коринту многе девственице нису хтеле да се удају, јер су свом љубављу заволеле Христа Господа, јединог Женика свих душа. Оци су се обратили светом Павлу са питањем како да поступе. Свети Павле их је посаветовао да дају ћеркама слободу да служе Господу и да их не приморавају на удају. Оци су послушали његов савет и девојке су остајале девојке. Пример Коринћана следиле су и друге цркве, и девственост је посвуда процветала. У неким местима девственице су се сабирале ради живота у једном дому, где су служиле Господу и молиле се, не улазећи у општење са другим људима. Многе од њих су овенчане и мученичким венцима, како сведоче њихова житија.
Видите ли у какав збор Ви ступате, чијим стопама крећете, чијим се покровом заклањате и чију реч слушате. Пошто сте се тога радо прихватили, гледајте да се сада не окренете натраг. Научите напамет апостолске речи о онима који се одричу брака и чешће се у својим мислима враћајте на њих: која је неудата брине се за Господа, како ће угодити Господу, да буде света и телом и духом (1. Кор. 7,34). О светости тела нема шта да се говори. Али о светости дуга не можемо а да не говоримо много и много да се трудимо. Она се може у трену изгубити. Пазите добро како живите (Еф. 5,15). На шта да се пази? На срце, да се ни за шта не веже, не само за лице – то се подразумева – него ни за коју ствар. Свако такво везивање представљаће нарушавање Вашег обручења са Господом и неверност Њему. А Он је – ревностан. И строго кажњава срца која су Му неверна.
Не пишем зато да бих Вас уплашио. Само Вас подсећам ако се можда једном нађете у прилици да саму себе уразумљујете страхом, ако други облици уразумљивања не помогну. Не можемо се уздати у нашу ревност и постојаност. Данас овако, а сутра ко зна шта ће бити. Дакле знајте колико ће лоше бити ако одступите од своје одлуке.
Нека Вас Господ благослови!

Comments are closed.