ШТА ЈЕ ДУХОВНИ ЖИВОТ И КАКО СЕ ЗА ЊЕГА ОСПОСОБИТИ

 


Шта је духовни живот и како се за њега оспособити?

 
63. Домаћи послови. Певање и музика.
 
Журио сам да што пре доведем до краја излагање о борби против страсти па сам готово без одговора остављао много шта друго, о чему сте у то време писали. На нешто ћете одговор наћи у ономе што сам Вам већ писао, а на друго ћу Вам одговорити сада.
Пишете да имате много домаћих послова. Са усрдношћу радите све што Вам кажу. То је Ваша дужност. Али да будете забринути – немојте. Бриге су праћене унутрашњим немиром, а то је штетна ствар. Требало би да мирно и са сабраном мишљу размотрите и потом извршите све што Вам је наложено, а нипошто да се због тога узнемиравате. У свакодневном животу ако нешто омета духовни живот, онда ће бити онемогућен сваки рад, постојаће само велика брига која притиска срце, а дело неће моћи да се помакне ни за длаку напред, док ће ти немири попут вихора усковитлавати мисли. Од тога бива увек само гужва, а дело ни мало не напредује. Изволите направите разлику између потребне усрдности и непотребне бриге и навикавајте се да дела обављате трезвено, не удаљавајући се мишљу од Господа, него напротив, држећи се уверења да тиме Њему угађате.
Питате: “Шта са певањем и свирањем клавира и гармонијума? Раније сам свирала и певала не обраћајући пажњу на садржај песама, док ми се сада он непрестано мота по глави. Свакако да немају све песме добар садржај, мада су компоноване веома складно”. Шта да се ради? Не можете одједном све да промените. То би одмах пало у очи. Певајте и свирајте то што сте и раније певали и свирали, трудећи се да не обраћате пажњу на садржај. Међутим, помало одабирајте песме са добрим или макар подношљивим садржајем и њих више певајте и свирајте, да бисте оне друге временом заборављали и да бисте на крају потпуно престали да их певате и свирате. Гармонијум је у стању да на потребан начин изрази црквене песме. Набавите дела Турчанинова и видите шта ће Вам се одатле највише допасти. Погледајте “Боже, чувај цара”, “Како је славан Господ наш на Сиону” и слично. Ако са осећањем будете певали нешто од таквих песама, уверавам Вас да ће Вам се допасти више од било чега другог. И тада ће Вас већ молити да певате и свирате не некакве испразне песмице, него управо та величанствена дела. Једном сте споменули да људи хвале Ваш глас и певање. Они раде своје, а Ви радите своје. Када је и једно и друго добро, што да их не хвале? Али Ви због тога не треба да се гордите, него да се смиравате. Одакле Вам глас и љубав према музици? Бог Вам је дао. А зашто Вам је дао? Да угађате слуху других људи или због нечег другог?! Ни једно ни друго, него зато да бисте их употребили у славу Божију. А да ли сте Ви то урадили? Не. Ви сте само забављали себе и друге, а о Богу није било ни спомена. Дакле, злоупотребљавали сте дар Божији, користећи га у празно. Сада су се Ваше мисли окренуле ка богоугађању, усмерите на ту страну и употребљавање дара Божијег. Ако треба да се једе и пије у славу Божију, онда тим пре треба да се пева и свира. Ако одсвирате или отпевате нешто што ће се урезати у душу слушалаца и натерати их да уздахну за Господом или се узнесу ка Њему славословљем или благодарењем, онда ћете учинити исто што чини добар проповедник у цркви. И ето Вам спасоносног плода Вашег дара! Изволите употребљавајте га на тај начин. Одаберите и поучне светске и духовне песме и само њих певајте и свирајте. То за друге, а сами за себе никада немојте певати ништа светско, него само духовно. Али опет кажем: немојте да преломите одједном – само полако.
И уопште, немојте ни у чему да показујете особеност. Са свима будите једнако љубазни, добродушни и весели као и увек. Само се уздржавајте од смега и празнословља. И без тога можете да будете љубазни, весели и пријатни за друштво. Никада и ни под каквим изговором немојте бити намрштени. Када је Спаситељ рекао онима који посте да се умију, намажу главу и зачешљају, Он је мислио управо на то да не треба да буду намргођени.
Господ нека Вас умудри!

Comments are closed.