ШТА ЈЕ ДУХОВНИ ЖИВОТ И КАКО СЕ ЗА ЊЕГА ОСПОСОБИТИ

 


Шта је духовни живот и како се за њега оспособити?

 
45. Главно занимање онога ко је ступио на истински пут је – молитва. Продужетак о нерасејаној молитви.
 
Како је тачан Ваш закључак: “Дакле, испада да је све – у молитви!” Да, у молитви. Молитва је за самопосматрање – духовни барометар. Барометар показује колико је тежак или лак ваздух, док молитва показује колико је наш дух високо или ниско у својој окренутости ка Богу. Молите се онако како сте започели. Чешће током дана станите пред своје иконе и сваки пут направите по неколико поклона, појасних и земних. Још је боље ако паднете на колена. И то нико не види осим Господа. Молитве ујутро и увече, све по реду. Тада се треба молити више, онако како Вам је одређено; а иначе – често се клањати пред Господом али по мало; али не онако као приликом сусрета са познатим: да се климне главом и то је довољно. Уосталом, усрдност ће свему да научи, њу на сваки начин треба да распалите.
Али никад не заборављајте да је суштина молитве узношење ума и срца ка Богу, јер Бог је присутан свуда. И свети пророк је учио своју душу: Благослови душо моја Господа на сваком место владавине Његове! Више од свега другога томе може да допринесе, као што сам већ писао, сећање на Бога, а Ви сте још боље додали: љубав према Богу. Нека Вас Господ благослови за то – за потпуну љубав према Њему. Но, и да бисте заволели Господа, пут за то је сећање на Њега са удубљивањем мислима у Његове Божанске особине и дела. Потребно је да се навикавате на сећање на Бога, а средство за то је, као што сам писао, кратка молитва која се у мислима непрестано понавља: Господе помилуј! Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешну! Ево, Ви сте већ почели – само наставите: док седите, док ходате, док нешто радите или говорите, у сваком случају и у сваком тренутку стално држите у мислима да је Господ близу и од срца га дозивајте: Господе, помилуј!
Кажете да су Вам мисли расејане. Не може то одједном; треба да се потрудите док се не појави навика да стално пребивате у срцу пред Господом. Чини ми се да сам Вам већ говорио, да чим приметите да су се мисли разбежале враћајте их назад како им никада својом вољом и свесно не бисте дозволили да лутају. То треба да радите не само за време молитве, него увек. И поставите себи као закон: да увек умом у срцу будете са Господом и да не дозвољавате мислима да лутају, и чим оду одмах да их вратите натраг и натерате да буду у кући, у клети срца, и да беседе са најслађим Господом. Када то поставите као закон, присилите се да га тачно извршавате, и пазите да га не нарушите, не навлачите казну на себе и молите Господа да Вам помогне у том најпотребнијем делу. Ако се усрдно будете трудили брзо ћете успети. Услови за успех су следећи: 1) непрекидност таквог делања, постојаност у њему. Не да почнете па да оставите, него овако: почели сте и ићи ћете дотле док не постигнете успех. У сваком послу успех зависи од постојаности труда; 2) потребно је наоружати се трпљењем и самопринуђивањем. Доћи ће лењост, жеља ће да ослаби, појавиће се чак и сумња треба ли уопште тако поступати – терајте све то од себе, и онако како сте одлучили принудите себе на то дело; 3) да бисте то постигли нека Вас покреће нада да ће Вам Господ, видећи Ваш труд око молитве и усрдност са којом хоћете на њу да се навикнете, дати на крају молитву, и да ће она, утврдивши се у срцу, сама одатле прокључати. Тај најблаженији плод је плод молитвеног труда! Очекивање тог плода надахњивало је све молитвенике, а његово добијање било је за њих извор непрестаног духовног блаженства, радости и мира њиховог срца У Богу. О, нека Вам Господ дарује тај плод! Али неће Вам га дати без труда, и то труда постојаног, уз самопринуђивање, са трпљењем и са надом. Будите храбри!
Шаљем Вам у вези са тим књижицу “Писма о духовном животу”, која је у потпуности усмерена ка томе да помогне утврђивању ума у срцу пажњом према Господу и молитвеним расположењем. Јер молитви треба да се придода и читање књига или чланака у којима се говори о молитви и молитвеним расположењима.
Што се више будете утврђивали у сећању на Бога, или у умном стојању пред Богом у срцу, то ће се мисли све више и више стишавати и мање ће да лутају. Довођење душе у ред и успех у молитви иду заједно.
Присетите се да је од првих писама било речи о нашем духу (Писма 2021). Е, па то и јесте његова обнова. Када то обновите, започеће делатно преуређење и чишћење и душе и тела и Ваших спољних односа. Тако ћете постати прави човек.

Comments are closed.